Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Henriksson om succéloppet: ”Drömtid”. Foto: Privat/SVT

Julia Henriksson siktar mot OS efter superloppet: ”En drömtid”

Uppdaterad
Publicerad

11,19 lyder Julia Henrikssons nya personbästa på 100 meter.

Svenskan var endast tre hundradelar från Linda Haglunds 44 år gamla rekord.

– En drömtid och nästan ett omöjligt rekord, säger Henriksson till SVT Sport.

23-åriga Julia Henriksson hade en lyckad gårdag i Grekland. Först satte hon personbästa på 200 meter (23,12) – och kort därefter sprang hon 100 meter på 11,19.

Därmed är hon den näst snabbaste svenskan genom tiderna.

OS i Paris 2024

– Min förhoppning var att springa under 23 på 200 meter, så jag var inte helt nöjd. Jag var ganska trött efteråt så jag hade inte så stora förväntningar inför nästa lopp, säger Henriksson och tillägger:

– Men det gick ju ganska bra. Det var så klart jätteroligt. Jag hade inte vågat hoppas på att jag skulle springa så snabbt.

Siktar mot OS

En fullspäckad sommar väntar för Henriksson, som bland annat ska tävla i Nordiska mästerskapen i helgen – och senare i sommar väntar friidrotts-EM i Rom.

– Jag har fått lite bättre självförtroende och jag börjar formtoppa lite nu inför EM. Jag hoppas kunna gå till final, så det känns väldigt bra, säger hon.

23-åringen berättar också att hon har en dröm att få representera Sverige under OS i Paris.

– Jag siktar så klart mot det. Även om det blir tufft så har jag det som mål. Min tanke var ju egentligen inte att gå dit på 100 meter, men nu var jag ganska nära nomineringsgränsen på 11,14. Det var inte jättelångt ifrån. Och på 200 meter måste jag under 22,77.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet