Sundeby vill starta verksamhet i Rwanda – får inget lån

Foto: SVT/SVT

IT-entreprenören Björn Sundeby riktar nu kritik mot att biståndsmyndigheten Sida inte kan ge honom det lån han behöver för att starta upp företagsverksamhet i utvecklingslandet Rwanda.

Björn Sundeby vill hjälpa till att utveckla Rwanda genom att starta upp sin IT-verksamhet även där, men då behövs det enligt honom 40 miljoner kronor. Han skulle vilja ha ett mjukt lån, vilket innebär ett lån där man inte behöver betala tillbaka om investeringen skulle gå snett. Entreprenören är nu väldigt kritisk till att Sveriges biståndsmyndighet, Sida, inte ger den typen av lån till företag.

– Vi begär inga bidrag, men vi vill ha ett mjukt lån. Skulle det inte fungera så har vi inte kört ett bolag med 450 anställda i konkurs, men lyckas vi ska vi naturligtvis betala tillbaka varanda krona med ränta, säger Björn Sundeby.

Har inte mandat att utfärda lån

Hans Magnusson, avdelningschef på Sidas Afrikaavdelning, berättar att låneverksamhet inte ingår i Sidas uppdrag och att de inte har tillstånd att utfärda sådana lån som Björn Sundeby vill ha.

– Sida får faktiskt inte utfärda lån. Den enda myndighet som har mandat att utfärda lån är Swedfund, som jobbar med just låneverksamhet i utvecklingsländer, säger Hans Magnusson.

Det är regeringen som utfärdar vilka mandat som myndigheter har, och eftersom låneverksamhet inte ingår i Sidas instruktion menar Hans Magnusson att Björn Sundeby vänt sig till fel myndighet.

– Vi kan inte ge lån och det är svaret han har fått, säger Hans Magnusson.

Men Björn Sundeby säger han har fått nobben även av Swedfund och han vill riva upp hela Sveriges biståndsverksamhet och bygga upp något nytt. 

–Lägg ner Sida och skapa något nytt som skapar beständiga jobb. Inte med bidrag utan med mjuka lån, säger han.