Starke man blir lantbrukare

Efter åtta år som kommunalråd har Ola Persson nu lämnat makten och det blev ett stormigt slut.

– Det har hänt mycket i Sunne. Det kan vi nog tacka Ola Persson för. Han blev oförskyllt utsatt för mycket, säger Sunnebon Peter Lindgren.

Ola Persson drev framgångsrikt frågorna om ett nytt bibliotek och utbyggnaden av en fiberstamnät i kommunen. Från 2012 kom dock skolfrågorna i kommunen att bli det stora diskussionsämnet och det var den frågan som kom att fälla Ola Persson och hans centerparti i valet i höstas.

Vi möter två Sunnebor utanför Coops nya butik - Caroline Holm och Maria Einarsson. De har bestämda åsikter om vad som fällde Ola Persson och centerpartiet i Sunne.

– Det var skolfrågan.

Ola Persson är dock inte ångerfylld.

– Jag ångrar inte alls skolbesluten. Men vi kanske kunde ha tagit en annan väg till besluten.

Men att falla på i grunden ett centralistisk förslag. Känner du inte som centerpartist att det är konstigt?

– Vi har inga stora avstånd i kommunen. Här försökte vi att få en kvalitativt bra skola inom den kostnadsram som vi har, hävdar Ola Persson

– Ska vi har bra politiker så är det viktigt att vi har en linje i det politiska arbetet och är tydliga. För mig är det viktigt med innehållet i politiken, inte själva budskapet.

Ola Persson kunde ha blivit oppositionsråd i Sunne, men valde att tacka nej. Inte av bitterhet. Han ville inte försvåra arbetet för sin efterträdare socialdemokraten Tobias Eriksson.

Nu blir han fritidspolitiker och får också tid att ägna sig åt det lantbruk han äger. Men också tid för politiskt arbete i Region Värmland där han nu sitter i styrelsen.

– Det blir en spännande utmaning.