”En blandning av Virginia Woolf och Bridget Jones”

Foto: Scanpix
Zadie Smith är aktuell med en ny roman.

Zadie Smith är tillbaka med sin fjärde roman NW. Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam tycker första hälften är lysande.

NW eller North West är postkoden till nordvästra London dit Zadie Smith nu återvänder. Felix och Nathan och bästisarna Leha och Natalie, växer upp i kommunhusen i den slitna och ruffiga statsdelen Caldwell. Flera historier vävs samman i ett myller av hudfärg, religion och ursprung i ett samtida London.

Priset för klassresan

– Det talas hela tiden om vilken färg människor har. Alla är en salig blandning, västindier, engelsmän, irländare, afrikaner och så vidare. Men det intressanta är att etniska motsättningar inte är särskilt viktiga för det. Det som är viktigt är åldrande och vad man gör med sina liv, och vad priset blev för klassresan. Det är inte vuxenblivandet utan medelåldersblivandet det här handlar om, säger Ingrid Elam.

”Tappar taget om intrigen”

Ingrid Elam menar att  Zadie Smith har lagt örat mot trottoaren och hört de fyra vännernas hjärtan slå. Karaktärerna är i samma ålder som författaren själv. Männen som är i 40-årsåldern har stannat kvar och har aldrig riktigt blivit vuxna, medan kvinnorna har utbildat sig.

– Zadie Smith har en fantastisk förmåga att återge dialog och tidsanda så att man verkligen känner igen sig. På något konstigt vis är det en blandning av Virginia Woolfs medvetandeström och Bridget Jones Dagbok. Men jag kan tycka att hon tappar taget om intrigen i andra hälften av boken, medan första hälften är helt lysande, säger Ingrid Elam.  

Romanen är översatt av Alva Dahl.