Friidrott

Friidrott
Friidrott

Historia

Så länge människan har gått på jorden har hon också tävlat i många av de grenar som motsvarar dagens friidrott. Tävlingarna i löpning, hopp och kast betraktas av de flesta som de olympiska spelens kärnidrott, och utövarnas insatser motsvarar också väl det klassiska olympiska mottot "Citius, Altius, Fortius" (Fortare, Högre, Starkare).

De första organiserade tävlingarna har spårats till antikens Grekland och Irland. I Grekland hölls löptävlingar mer än 1 000 år f Kr, och inte långt senare hölls även de första olympiska spelen. Exakt när spelen hölls för första gången är oklart, men Koroibos är den första registrerade olympiamästaren. 776 f Kr vann han på distansen stadion, 212,54 meter. Förutom sprintgrenar fanns även längdhopp, diskus och spjut med på de antika olympiska spelen.

Efter att den romerske kejsaren Theodosius förbjöd de olympiska spelen år 393 e Kr överlevde friidrotten främst genom militära tävlingar. Den moderna friidrotten grundlades sedan i England under sent 1800-tal.

I Aten 1896 var friidrott en självklar del av de första moderna olympiska spelen och friidrotten har sedan dess behållit sin status som huvudattraktion i OS.

Det internationella friidrottsförbundet bildades i Stockholm några dagar efter att de olympiska spelen 1912 hade avslutats. 17 länder var då representerade, en siffra som med tiden har växt till över 200.

Sverige har tagit många medaljer i OS-friidrotten och många minns säkert guldkvällen i Aten 2004 när både Stefan Holm och Christian Olsson blev olympiska mästare efter att Carolina Klüft inlett guldfesten redan tidigare under samma spel. Eller 1976 när Anders Gärderud fick svenska folket att jubla framför tv-apparaterna när han sprang hem guldet på 3 000 m hinder.

Överlag så kommer många av historiens största OS-ögonblick från just friidrotten, några av dem kan ni kolla in bland klippen till höger i artikeln. Och en sak är säker - spelen i London kommer att bjuda på nya klassiska friidrottsminnen.

Friidrottens regler

Så avgörs friidrotten i OS

Friidrotten i London kommer att avgöras på Olympic Stadium som ligger i hjärtat av Olympic Park. Den mäktiga arenan rymmer 80 000 åskådare.

Tidsprogram OS-friidrotten

OS-grenarna i friidrott:

100 m

200 m

400 m

800 m

1 500 m

5 000 m

10 000 m

Maraton

110 m häck

400 m häck

3 000 m hinder

4x100 m

4x400 m

20 km gång

50 km gång (enbart herrarna)

Längdhopp

Tresteg

Höjdhopp

Stavhopp

Kula

Diskus

Slägga

Spjut

Tiokamp (herrar)

Sjukamp (damer)