Simning

Therese Alshammar simmar fjäril
Therese Alshammar simmar fjäril

Historia

Simning har varit en OS-sport sedan de första spelen i modern tid i Aten 1896. På den tiden simmades det i havet vid marinan i Pireus. De tävlande fördes ut till havs med båt och fick sedan simma tillbaka till stranden påhejade av 40 000 åskådare. Vid OS i Paris fyra år senare, år 1900, var floden Seine platsen för simtävlingarna.

Än i dag är simning en av de mest populära OS-sporterna, och publiktrycket i de olympiska spelens simarenor brukar vara enormt.

Dagens fyra olika simtekniker (bröstsim, ryggsim, fjärilsim, frisim) var långt ifrån självklara från början. Fjäril introducerades som OS-disciplin först 1956 i Melbourne. Detta efter en livlig diskussion om nya tekniker använda av bröstsimmarna som rörde sina armar över vattenytan i syfte att spara tid. Individuell medley introducerades 1968 i Mexico City, då startade man med fjäril följt av rygg, bröst och till sist frisim.

Så avgörs simningen i OS

I OS gäller lång bana (50-metersbassäng) och i London finns hela 950 simmare i deltagarlistan. Totalt ska 34 guldmedaljer delas ut i Aquatics Centre, den nybyggda simarenan i Olympic Park.

Simtävlingarna avgörs i 32 lopp, 16 för herrar och 16 för damer. Av dessa är 26 individuella och sex är lagkapper, fritt och medley är simmade i lag innehållande fyra deltagare. Disciplinerna som det tävlas i är fritt, bröst, fjäril, rygg och medley.

* Följande distanser simmas i OS (herrar och damer):

Frisim: 50 m, 100 m, 200 m, 400 m

Ryggsim: 100 m, 200 m

Bröstsim: 100 m, 200 m

Fjäril: 100 m, 200 m

Medley: 200 m, 400 m

Lagkapper: 4x100 m fritt, 4x200 m fritt, 4x100 m medley

På herrsidan ingår även distansen 1 500 m fritt och på damsidan ingår 800 m fritt.

Tidsprogram OS-simningen      Simförbundets hemsida

Simning i öppet vatten i OS

Under OS simmas även i Hyde Park i centrala London när 10 km öppet vatten (för både damer och herrar) ska avgöras. Tävlingar i öppet vatten är nästan alltid med frisim. Förhållandena blir annorlunda mot bassäng, bland annat för att det inte finns en linje på botten att följa (normalt syns inte ens botten).

I öppet vatten-simning kan våtdräkt tillåtas beroende på loppets regler, sträcka och vattentemperatur. Det är av säkerhetsskäl, det är riskabelt att tappa för mycket värme.

Tidsprogram OS-simning öppet vatten