17 saker du inte visste om 30 grader i februari

30 grader i februari.

✓ Kravet från Kjell Bergqvist ✓ Skådisens scenskräck ✓ Okända Glenn Hysén-kopplingen ✓ Dödsscenen du inte fick se ✓ Kollapsade i värmen ✓ Oklara framtiden

Se första och andra säsongen av 30 grader i februari i SVT Play

På måndagen går 30 grader i februari i mål när tionde avsnittet visas i SVT1 och SVT Play kl 21.00. Här har vi summerat 17 fakta du kanske inte hade koll på om serien.

Längst ner får du också svaret på hur SVT ser på seriens framtid.

 

1) ”Glenn” var granne – med Glenn Hysén

Skådespelaren Kjell Wilhelmsen har blivit ”Glenn” med svenska folket i vinter. I Göteborg hälsade han gärna på namnen Hysén på stan.

– Det roliga är att där jag bodde förut så sågs vi nästan en gång om dagen. Vi var grannar i Göteborg och hälsade så klart på varandra ute. ”Hallå Glenn” liksom, säger Wilhelmsen till SVT.

 

2) Shimas scenskräck – spydde ner alla toaletter

Shima Niavarani är superaktuell i massor av roller under våren – bland annat som "Shadi" i 30 grader i februari. Men vägen mot toppen har inte varit spikrak för skådespelaren.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Niavarani att hon brottats med stora problem med scenskräck (”jag har spytt ner alla Dramatens toaletter”) – men att hon nu vunnit kampen.

– Jag började improvisera under föreställningen, gjorde allt jättesvårt för mig. Den koncentration det krävde hjälpte mig att hålla nojorna borta. Eftersom jag hela tiden gjorde allt nytt i stunden kunde jag aldrig slentrianspela. Jag var tvungen att vara på hugget, säger Niavarani i en intervju med DN.

 

3) Lekte med skådisen – fick roll i serien

Produktionen bakom 30 grader i februari letade efter en thailändsk flicka för en helt ny roll i den nya säsongen. Först hade produktionen problem med att hitta en skådespelare för rollen. Men väl på plats i Thailand fick manusförfattaren Anders Weidemann en snilleblixt. Detta efter att hans dotter Viola, som spelar Wilda i serien, hittat en vän och lekkamrat på hotellet i form av Namfon Phetsut.

Hon provspelade – och fick rollen som flickan "Teng" som tas om hand av Majlis (Lotta Tejle) i serien.

– Det fanns en oro för om man kunde hitta någon för rollen. Hon gör det fullkomligt fantastiskt, säger projektledaren Peter Zell till SVT.

 

4) Därför tvekade Linus Wahlgren inför serien

I rollen som Johan får vi se en helt ny sida av Linus Wahlgren som skådespelare.

– Det är en väldigt kontroversiell roll. Långt från det man sett förut med Linus. Han gör en strålande insats, säger seriens skapare Anders Weidemann.

Men det var inte helt självklart för Wahlgren att säga ja till 30 grader i februari.

”Johan som jag spelar är den mest utmanande roll jag gjort. Det är ingen enkel roll att tycka nåt om. Och det var inte helt enkelt att tacka ja...men jag är väldigt glad att jag gjorde det”, skriver han på sin Instagram.

 

5) ”Majlis” hemliga rädsla för vattnet

Lotta Tejles rollfigur Majlis åker båt och dyker i havet i Thailand. Men privat är skådespelaren snarare en landkrabba, har hon berättat för Aftonbladet.

– Nej, min erfarenhet av vatten är från en småländsk insjö. Det var spännande att ta dykcertifikat, även om jag ofta var rädd när vi filmade. Nu kan jag tänka mig att dyka igen, vid rätt tillfälle, säger Tejle till Aftonbladet.

 

6) Bergqvists krav – döda rollfiguren

Kjell Bergqvist tackade ja till första säsongen av 30 grader i februari med ett villkor: Att hans rollfigur skulle dö efter mindre än halva tiden.

– Jag hade inte hoppat på ett halvårs inspelning i Thailand. Det är skitsvårt att prestera i värmen, särskilt i slutet på april, maj och i juni. Då är det för varmt, säger Bergqvist till Aftonbladet.

 

7) Kaotisk inspelning drabbade serien före succén

Första säsongen av 30 grader i februari blev en omedelbar tittarsuccé. Men vägen dit var inte helt spikrak. Thailand drabbades av en storm under inspelningsperioden.

– Det blev tyngre än vi hade tänkt oss. Värmen och kulturskillnaderna var stora bovar, säger Lars Pettersson från Fundament film till Aftonbladet.

 

8) ”Oh” hyllas i hemlandet – nominerades på galor

Djuangjai ”Phiao” Hirunsri, som spelar Oh i 30 grader i februari, har vid sidan av succén i Sverige också en stor karriär i hemlandet Thailand.

Det bevisas av hennes nomineringar vid inte mindre än tre galor under 2016. För sin biroll i filmen The Blue Hour har hon nominerats i såväl Thailand National film Association Awards som Komchadluek Awards och Bangkok Critics Assembly Awards.

 

9) Låtarna är specialskrivna – enbart för serien

För andra gången har 30 grader i februari-skaparna arbetat med producenterna Andreas Söderström och Johan Bertling för musiken i serien. Låtarna är gjorda enbart för SVT-serien (här kan du lyssna på soundtracket till serien).

– Det är Andreas Söderström och Johan Bertling som gjort specialskrivna låtar med sång. Jag är sjukt nöjd med musiken i serien, säger manusförfattaren Anders Weidemann.

 

10) Dödsscenen du inte fick se

En viktig scen i slutet av första säsongen skrotades. Tittarna skulle ha lämnats med en flytande Majlis, som spelas av Emmynominerade Lotta Tejle, i vattnet.

– Det är en liten kuriosa. Men första säsongen skulle egentligen slutat med en scen där Majlis flöt i vattnet. Den blev inte av. Man skulle ha fått se den, den stod i manus. Men sen skulle vi göra alla dykscener under ett och samma samma dygn, och då hanns den inte med. Då skrev jag i stället till i manus att någon la en lapp på Majlis sjukhus. Så enkelt var det inte ta kål på tanten. Men lite tror jag det var att Lotta själv som inte ville att Majlis skulle dö, säger manusförfattaren Anders Weidemann till SVT.

 

11) SVT-serien stoppades av The Beach

Storfilmen The Beach, med bland andra Leonardo DiCaprio i huvudrollen, kom vid millennieskiftet. Redan innan dess hade ett frö till 30 grader i februari såtts. Men när filmen kom ut sköt skaparna upp planerna.

– Jag fick ju idén när jag var ute och backpackade i 20-årsåldern i några år om att skriva något från den miljön. Men då kom The Beach och då kändes det gjort. Så jag väntade några år för att komma undan med hedern i behåll, säger skaparen Anders Weidemann till SVT.

 

12) Frågan Lotta Tejle brottades med

Inspelningarna av säsong två var tuffa för skådespelaren Lotta Tejle och karaktären Majlis.

– Jag kände att den historien inte var färdig när vi lämnade henne i havet. Tankarna fortsätter på något sätt och vi har haft möten under tiden som gått. Man har också tänkt på en fortsättning, hur det skulle kunna se ut. Fyra år har gått och situationen man möter henne i är väldigt annorlunda. Hon har ju begravt sin identitet och lever undanskymd från samhället, det har varit en utmaning. Hur spelar man en människa som på något sätt är dödsförklarad? säger hon till SVT.

 

13) Kollapsade under inspelningarna

Värmen gjorde sitt för att hindra inspelningarna. Skådespelaren Kjell Wilhelmsen berättar att flera i produktionen tvingades uppsöka sjukhus under inspelningarna av första säsongen i Thailand.

– Vi stöttade varandra. Folk tror att det är lätt, att det blir så skönt att åka till Thailand och filma och ”det är bara 40 grader varmt så det kommer bli fint”. Det är ett fruktansvärt slit att stå ute i 40-gradig värme under tolv timmar och filma, säger Kjell Wilhelmsen till SVT.

 

14) Skrev roll direkt till Niavarani: ”Tjatade tills hon ställde upp”

Shima Niavarani var omedelbart påtänkt i rollen som Shadi i nya säsongen.

Men teamet bakom 30 grader i februari fick inleda en övertalningskampanj för att få skådisen att ställa upp.

– Rollen skrev jag direkt till Shima. Karaktären heter ju till och med Shadi... Henne tjatade jag på tills hon ställde upp. Hon skulle egentligen ha gjort någonting på Dramaten men det sköts upp, säger Anders Weidemann.

 

15) ”Ohs” stora besvikelse i Sverige

När Djuangjai Hirunsri som spelar ”Oh” flögs in till Sverige för inspelningarna blev hon snuvad på en dröm, berättar kollegan Kjell Wilhelmsen som spelar Glenn.

– Det som var tråkigt var att när ”Phiao” var här hade hon hoppas få se snö. Hon bor ju i Bangkok och har aldrig sett snö tidigare. Men det kom aldrig något, inte en droppe, under veckorna vi var i Sverige, säger Wilhelmsen till SVT.

Lösningen? Fejksnö.

 

16) Blev utskälld på spårvagn efter serien

”Glenn” väcker känslor hos tv-tittarna. Och många kommer fram till skådisen Kjell Wilhelmsen för att prata om serien. De flesta är positiva, men en dag kom en dam fram till honom på spårvagnen.

– Hon var märkbart sur och sa "Du får inte vara så dum i huvudet som Glenn på tv", säger Kjell Wilhelmsen till GP.

 

17) Frågade Angelina Jolie om tatueringstips i Thailand

Wilhelmsen snodde telefonluren från den thailändske tv-producenten – för att fråga världsstjärnan Angelina Jolie om en tatuering.

– Jag frågade ”where have you done your tattoo?” och fick ett namn på en munk i Bangkok, säger skådisen.

Nu har Kjell Wilhelmsen kopierat Hollywoodskådisens gaddning.

 

BONUSFRÅGAN: Blir det någon ny säsong? Så här säger SVT

Det är frågan ingen vet något om i nuläget. På måndagen avslutades den andra säsongen när 30 grader i februari gick i mål i SVT.

– Det finns i nuläget inget beslut om en säsong tre. SVT är dock väldigt glada för all positiv respons kring serien, säger SVT:s projektledare Peter Zell.

En av huvudrollsinnehavarna, Kjell Wilhelmsen, hoppas dock på en fortsättning. Det sade han i en intervju med SVT.se i samband med seriestarten.

– Ja, det skulle jag gärna göra. Det är fantastiskt att spela in i Thailand, och att vara och verka i det fantastiska teamet, säger ”Glenn”. 

 

Se första och andra säsongen av 30 grader i februari i SVT Play

Sista avsnittet av säsong två sänds måndag 4 april 21.00 i SVT1 och SVT Play.

30 grader i februari

Svensk dramaserie