Lekte med skådespelaren – fick roll i 30 grader i februari

Namfon Phetsut fick den sista rollen i nya säsongen av 30 grader i februari. Och det blev en fullträff: "Hon gör sin roll fullkomligt fantastiskt", säger projektledaren Peter Zell. På bilden syns även Dag Malmberg i rollen som Björn och Lotta Tejle som Majlis.
Namfon Phetsut fick den sista rollen i nya säsongen av 30 grader i februari. Och det blev en fullträff: "Hon gör sin roll fullkomligt fantastiskt", säger projektledaren Peter Zell. På bilden syns även Dag Malmberg i rollen som Björn och Lotta Tejle som Majlis.

De letade efter en thailändsk flicka för en helt ny roll i 30 grader i februari. Då hittades Namfon Phetsut – som blivit kompis med seriens yngsta skådespelare Viola Weidemann. – Det fanns en oro för om man kunde hitta någon för rollen. Hon gör det fullkomligt fantastiskt, säger projektledaren Peter Zell.

Se 30 grader i februari i SVT Play

Den osannolika historien bakom nya karaktärens intåg tar sin början i Thailand. Där sökte tv-produktionen bakom 30 grader i februari efter en ung flicka som kunde spela ”Teng”.

– Man letade efter en thailändsk flicka som kunde spela en elvaårig flicka som vuxit upp på barnhem, säger Peter Zell, SVT:s projektledare.

Först hade produktionen problem med att hitta en skådespelare för rollen.

Men väl på plats i Thailand fick manusförfattaren Anders Weidemann en snilleblixt.

Detta efter att hans dotter Viola, som spelar Wilda i serien, hittat en vän och lekkamrat på hotellet i form av Namfon Phetsut.

– Det var svårt hitta henne. Men då fanns det alltså en tjej på hotellet där Anders bodde och som lekte med Anders dotter Viola. Då kom Anders med förslaget att vi skulle testa att casta henne. Och det gick fantastiskt bra. Vi hamnade mitt i prick, säger Zell.

Fanns det någon panik för att ni inte skulle hitta någon skådespelare för just den här rollen?

– Det var väl inte så nära inpå inspelningarna, utan snarare när vi var nere och rekade. Men det var i och för sig heller inte superlugnt, och ändå en av de sista rollerna som castades i serien. Det fanns en tydlig oro för om man kunde hitta någon för rollen.

Han berättar att Namfon delvis delar sin rollfigurs historia.

– Hennes bakgrund är att hon själv delvis är uppväxt på barnhem i Thailand. Men hennes mamma kom och hämtade henne och tog med henne till Sverige där mamman hade träffat en svensk man, säger Zell och fortsätter:

– Sedan ett antal år är Namfon uppvuxen i Sverige, och hon kan både svenska och thailändska. Hon gör sin roll fullkomligt fantastiskt. Jättebra, verkligen.

Tror du hon kommer växa till en tittarfavorit?

– Det tror jag, även om hennes roll är relativt tystlåten inledningsvis.

Kjell Wilhelmsen: Gör ont i mig när gubbarna kommer hem med 20-årig fru

Efter oväntade beskedet – därför dog älskade rollfiguren i serien (SPOILERVARNING)

Lotta Tejle om Majlis nya, mörka liv i serien

Stora besvikelsen i 30 grader i februari

Dödsscenen du inte fick se i första säsongen

Återblick: Se första säsongen på 139 sekunder