Brottarprofilen: Frank Andersson bättre än Aleksandr Karelin

Aleksandr Karelin och Frank Andersson.
Går det att jämföra brottare i olika viktklasser? Ja, om en frågar VM-guldmedaljören Pelle ”Sving” Svensson som anser att Frank Andersson är den främsta.

Per Oskar ”Pelle” Svensson har två VM-guld i brottning. I 56:orna – en historia om Sverige lyfter han fram Frank Andersson som den bästa brottaren genom alla tider. Ja, till och med bättre än den ”ryska björnen”.

– Jag har sett Karelins karriär också – men jag skulle vilja säga att Frank Andersson är den främsta brottarna genom tiderna, säger Pelle Svensson i premiären av 56:orna.

Om en kollar meritlistan så har Aleksandr Karelin betydligt fler medaljer än vår svenska ikon. Något som Pelle Svensson förklarar med Franks inställning till träning kontra nöje.

– Han ville leka emellanåt. När han var världsmästare, då var han bäst och då tränade han inte som han skulle. När han skulle försvara titeln så var han inte förberedd, säger den tvåfaldige världsmästaren ”Pelle Sving”.

Se klippet om Frank Andersson vs Aleksandr Karelin här

I serien 56:orna – en historia om Sverige får du följa, Ingemar StenmarkLinda Haglund, Björn Borg, Thomas Wassberg och Frank Andersson – en berättelse om några magiska år då ett tystlåtet och lågmält litet kallt land spelar huvudrollen på världens idrottsarenor.

Gunde i tårar under intervjun om förebilden Thomas Wassberg

Ett hyllningsprogram där några av våra största idrottsprofiler genom tiderna

56:orna – en historia om Sverige har premiär 19 september 21.00 i SVT1 och SVT Play.