Gunde i tårar under intervjun om förebilden Thomas Wassberg

Gunde Svan
Gunde Svan tvingas avbryta intervjun när känslorna tar över.

Det blir för mycket känslor att hantera för skidstjärnan, Gunde Svan, när han minns tillbaka på Thomas Wassbergs betydelse. – Vi får ju aldrig svaret på om jag nånsin skulle presterat det jag har gjort om han inte varit med, säger han och tvingas avbryta intervjun.

Se klippet med Gunde Svan här

Se hela första avsnittet här!

Fem världsstjärnor – i olika sporter. Alla föddes under samma halvår för 60 år sedan. I serien 56:orna – en historia om Sverige är en av huvudpersonerna Thomas Wassberg. Med 4 Os-guld och 3-VM-guld är han en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna.

Gunde Svan som själv har 4 OS-guld och 7 VM-guld berättar i programmet om föregångaren Thomas Wassbergs betydelse och känslorna blir så starka att han tvingas avbryta intervjun.

Vägrade ta emot bragdguldet

Thomas Wassberg  blev dessutom tilldelad Svenska Dagbladets bragdguld 1980. En utmärkelse som kom att bli det mest omtalade i prisets historia.

– Jag tänker inte ta emot den här medaljen, för jag anser att det inte är ett bragdguld längre, sa Wassberg i Rapport och lyfte bland annat fram att Sven-Åke Lundbäck borde ha fått det 1978, samt att idrottare med funktionsnedsättningar gjort större bragder än han själv. Se klippet i Öppet arkiv

Övriga idrottare som tillhör den gyllene generationen 1956 är Frank Andersson, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Björn Borg. Se mer: Ett hyllningsprogram där några av våra största idrottsprofiler genom tiderna

56:orna – en historia om Sverige har premiär 19 september 21.00 i SVT1 och SVT Play.

56:orna - en historia om Sverige

Hyllningsprogram om älskade sportprofiler