”Jag vill ha en rasistisk politik”

Soran Ismail och Daniel i Absolut svensk.
Soran Ismail och Daniel i Absolut svensk.

Soran Ismail reser till Åland för att träffa Daniel, som är öppen med sin rasism. – Nu lever jag fritt. Nu lever jag ärligt, säger Daniel i Absolut svensk.

För att förstå hur rasister tänker ger sig Soran Ismail, programledare för Absolut svensk, ut för att prata med dem. Daniel har bott på Åland i tre år.

– Jag flyttade hit för jag ville bo på ett svensktalande ställe som inte har mångkultur, säger han i programmet.

Soran Ismail och Daniel ska umgås i två dagar.

– Jag tror det är farligt att avhumanisera människor oavsett vilka det är. Däremot så tror jag att vi borde jobba aktivt hela tiden för att vara så lite rasistiska som möjligt och jobba emot vår rasistiska hjärna därför att livet blir bättre i praktiken, säger Soran Ismail.

– Hade du kunnat säga det motsatta? Hade det varit tänkbart att du skulle kunna säga det motsatta? Att vi ska acceptera rasismen som något naturligt och som inte ska bekämpas? Hade det varit socialt tänkbart för dig att säga det? Hade det varit karriärmässigt tänkbart att säga det?, frågar Daniel.

– Jag hade sagt det om jag hade tyckt det. Om jag hade trott att det var bättre för människor och för samhället, svarar Soran Ismail.

– Jag känner mig friare än innan jag började kalla mig rasist. Utan tvekan. Nu lever jag fritt. Nu lever jag ärligt, säger Daniel.

 

Se hela intervjun med Daniel i klippet.

 

Absolut svensk sänds den 19/11 klockan 21.00 i SVT1 och i SVT Play.