Här läxar Kristoffer Appelquist upp Soran Ismail

Snacka mindre och gör mer. Det tycker Kristoffer Appelquist att fler borde göra i Sverige.
Snacka mindre och gör mer. Det tycker Kristoffer Appelquist att fler borde göra i Sverige.

Räcker det med att bedriva antirasistiskt arbete och debattera i olika medier kring vardagsrasism och främlingsfientlighet? Kristoffer Appelquist säger som det är till vännen Soran Ismail.

– Om du inte kan namnge tre människor i ditt närområde som har flytt, då borde en varningslampa tändas. Då har du engagerat dig för lite, säger Kristoffer Appelquist.

Ståuppkomikern menar att människor i allmänhet borde snacka mindre och göra mer för att förbättra integrationen för nyanlända flyktingar.

– Jag tror det finns ganska många runt om i landet som bara ska skärpa sig. Som ska sluta snacka. Som ska sluta Facebook-uppdatera.

Soran Ismail har fått flera priser för sitt antirasistiska arbete. Men frågan han ställer sig är om han själv gör tillräckligt för att verkligen bidra med en bättre integration.

Soran Ismail:
– Jag får priser för mitt arbete. Jag kan inte namnet på tre nyanlända. Är jag en hycklare?

Kristoffer Appelquist:

– Du är ju världens finaste människa, med världens största samhällsengagemang. Men på frågan om du hjälper till att lösa problemet att integrera de människor som kommer nya till ditt område så har du själv svarat på det – du hjälper inte till.

– Det är inte en mätare, vem som är god eller inte. Det handlar om vi ska hjälpas åt att flytta. Då är det en enda sak som gäller. Det är att hjälpa att bära lådor.

Kristoffer Appelquist bor i Sunne, Värmland, och har engagerat sig för att förbättra för nyanlända i sin kommun och menar att fler borde följa hans exempel att verkligen möta människorna som kommer till Sverige.

Kristoffer Appelquist:
– Hur många asylboenden har ni i Stockholms innerstad?

Soran Ismail:
– Jag känner till noll.

Kristoffer Appelquist:
– Även om du tror att asylboenden inte finns i din närhet så skulle jag vilja ge dig en läxa. Att ringa kommunen och fråga var den närmsta ligger.

Se alla tre avsnitt av Absolut svensk här.