Om vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder

Soran Ismail i Absolut svensk.
Absolut svensk

Soran Ismail har gjort karriär på att skämta om rasism men aldrig gått på djupet med sina egna fördomar. Vad får man tänka, vad kan man säga? Och när är man rasist? Absolut Svensk är en serie med Sveriges allvarligaste komiker om vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder.

I Absolut svensk testar komikern Soran Ismail sina egna fördomar. Det är bara tre saker han vill undvika: polarisering, starka känslor och konflikter. En nästan omöjlig utmaning när man pratar om rasism.

– Min förhoppning är att alla som tittar ska få lite mer förståelse för personer som är av en annan åsikt än de själva, säger Soran Ismail.

Som både kurd och svensk började Soran fundera. Hur såg de andra egentligen på honom? I Absolut svensk söker han upp gamla kompisar och lärare. Han försöker få folk att öppna sig kring frågor om hur vi ser på varandra. Han startar samtal i korvkiosken, på parkeringsplatsen, med kolleger, Facebookprofiler och med folk på stan. 

I sociala experiment testar Soran om hudfärgen spelar någon roll när vi till exempel ska låna ut vår mobiltelefon till någon. Och i sina försök att få argumentera med en öppen rasist hittar Soran till sist en som lämnat landet.

Absolut Svensk har premiär torsdag 19 november 21.00 i SVT1 och SVT Play