Soran Ismail: Om det bara gällde Sverige så kanske vi skulle ha en chans

Soran Ismail i Absolut svensk.
Soran Ismail i Absolut svensk.

Soran Ismail kommer fortsätta fokusera på sakfrågan rasism efter Absolut svensk. – Självklart. Det här har jag gjort hela mitt liv, säger han.

I Trollhättan avled två personer när en ensam gärningsman gick till attack på skolan Kronan i slutet på oktober. Senare avled även förövaren på sjukhus efter att polisen skjutit honom.

Några månader tidigare besökte Soran Ismail stadsdelen Kronogården för att prata med människor om hur synen på varandra förändrats. Till det sämre.

– Det känns... ja, vad ska man säga. Lite uppgivet och talande. Det vi gör i Trollhättan är inget unikt. Det ser ut som i vilken stad som helst i Sverige. Inget tycks bli bättre, säger han i en intervju med svt.se.

Programserien Absolut svensk har rört upp många känslor hos tittarna, både ilska och tacksamhet.

– Jag vill bara dela med mig och lyfta frågan. Kanske blir det nu mer fokus på den. Förhoppningsvis leder det till mer förståelse. Om man förstår varandra så är det svårt att hata, svårare att skada. Det blir ett bättre samhälle, säger Soran Ismail.

Men det är ingen ljus framtidsbild som programledaren ritar upp efter sista avsnittet av serien.

Hur går vi vidare efter det här?

– Man utgår från sig själv och medger att man är en del av problemet. Försöka vara ödmjuk inför det. Jag ser tyvärr inte att det kommer att gå. Om det bara gällde Sverige så kanske vi skulle ha en chans. Nu sitter vi ihop med världen. Men man får bygga broar och hoppas att folk går över dem, säger han.

Hur ska du själv gå vidare?

– Jag fortsätter att arbeta som alltid. Fokusera på sakfrågan och försöka lyfta det så får vi se vad folk gör med det.

Orkar du?

– Ja visst. Självklart. Det här har jag gjort hela mitt liv. Sen får vi se vad folk väljer.