Soran tar reda på vad som rör sig under ytan i Trollhättan

Soran Ismail i Absolut svensk.

Soran Ismail reste till Trollhättan bara månaderna innan den brutala attacken då två personer mördades på en skola.

I efterhand undrar Soran om det fanns något i hans besök i staden som kunde antyda vad som skulle hända sedan.

Soran träffar tauteraren Mardo Kurdian, han är uppväxt i förorten Kronogården men bor numera i centrum och har kunder från alla stadsdelar. Han berättar om hur snacket i staden går kring invadnring och rasism. Mardo är en ärrad anti-rasist som var aktiv på 90-talet. Då blev Trollhättan symbolen för rå rasism. Nationalsocialistisk front arrangerade en internationell marsch till minne av nasitsen Rudolf Hess. Och här sker också Sveriges första moskébränning då under 90-talet.

Mardo berättar om synen på förorten och människors rädsla för den och de människor som bor där.

Soran ger sig också ut på stan och träffar människor som menar på att invandringspolitiken har havererat och att Trollhättan är väldigt segregerad. De uppmanar honom att åka till förorten Kronogården.

På vägen till Förorten träffar Soran Huda som driver en trafikskola och som känner att stämmningen i stan har förändrats.
– När jag kom hit 1989 så märkte man inte att folk tittade konstigt på en för att man hade slöja men nu glor folk mer och jag känner mig mer främmande nu än när jag först kom hit.

Soran åker till Kronogården och träffar Paula som arbetar som ungdomsledare och fotbollstränare för nyanlända flickor. Hon berättar hur arbetet med att integrera flickorna i samhället och om de problem som uppstår.

Absolut Svensk – avsnitt tre torsdag 3 december 21.00 i SVT1 och SVT Play