Bildt: Nu tror jag vi ska lägga det här bakom oss

Foto: SVT
Carl Bildt svarade i Agenda för första gången på frågor efter att Johan Persson och Martin Schibbye släpptes fria.

-Nu tror jag vi ska lägga det här fallet bakom oss och lära oss de lärdomar vi kan göra från det. Det sade utrikesminister Carl Bildt i Agenda i den första intervjun efter frisläppandet av Johan Persson och Martin Schibbye.

Carl Bildt menade att den avgörande anledningen till att svenskarna blev fria var att Sverige lyckades etablera bättre relationer med Etiopien och premiärminister Meles.

- Tidigare hade vi rätt dåliga relationer och det gjorde det här fallet speciellt svårt, men vi jobbade alla på att förbättra dem. Domen hade fallit, först försökte vi få ut dem snabbt  utan rättegång, men det var rätt liten sannolikhet att det skulle lyckas, sade Bildt.

Direkt efter att domen på elva års fängelse fallit gick det i väg ett brev från Sveriges statsminister till Meles för att försöka få till ett möte, enligt Bildt.

Har ni nu i efterhand markerat missnöje med hur de behandlades?

- Vi har löpande framfört vårt missnöje. Man kan vara ännu tydligare, om det tjänar ett syfte. Men jag tror de vet precis vad vi tycker, sade Bildt.

- Nu tror jag vi ska lägga det här fallet bakom oss och lära oss de lärdomar vi kan göra från det.

Carl Bildt betonade att nu är det viktigt att behålla de goda relationerna som Sverige har med Etiopiens nya ledning.

- Vi hoppas på en öppning. Journalister sitter fängslade i Etiopien, det har varit dåliga villkor för oppositionen, men det finns förhoppningar om en öppning. Det pågår fredssamtal om Ogaden. Men det är ett känsligt område.

Johan Perssons pappa Kjell Persson undrar varför du sade som du gjorde efter att de båda svenskarna greps – att de hade gett sig in i ett konfliktområde som ”vi starkt avråder från” att man ska åka till.

- Vi brukar säga så, svarade Bildt.

- Vi vill visa och tala om att när man är i sådana områden finns det begränsade möjligheter att få hjälp. Det är en sakupplysning. Det kan låta som att de fick skylla sig själva, men så är det inte. Vi har sagt detsamma om att resa in i Syrien. Det hindrar inte att vi hjälper till men det blir svårare i sådana lägen.

- Jag önskar inte att jag hade uttryckt mig annorlunda men däremot sade jag på en presskonferens att de svenska journalisterna nästan hade dödats, det var inte populärt i Etiopien att jag sade det. Där skulle det kanske ha varit lite tystare diplomati, sade Carl Bildt.

Det var vid ett möte i London i februari som en relation började etableras till Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, förklarade Bildt.

- Han sade att han var beredd att bevilja nåd.

Ett "bra samtal" med Meles ägde rum i maj, enligt Bildt.

- Då hade de sökt nåd och han sade ja. Men man kan aldrig vara säker. Jag var noga med att inte säga något ända till sista minuten.

Var det viktigt att du åkte på Meles begravning?

- Det vet man aldrig i efterhand men vi var nervösa när han dog. Det blir en osäkerhet och det var osannolikt att frigivningen av journalisterna stod högt upp på dagordningen. Han hade sagt att han var beredd att släppa dem i början av september - men så dog han. Vi visste inte om han hade meddelat andra sitt beslut att de skulle få nåd.

Vad betydde det att statsminister Reinfeldt kallade Etiopien en diktatur?

- Det hade ingen betydelse. Vi hade varit kritiska tidigare mot hur mänskliga rättigheter efterlevs i Etiopien, sade Carl Bildt som betonade att relationen med Etiopien varit dålig och att det viktiga var att lirka upp den.

- Meles hade ju stängt ambassaden i Stockholm, sade han.

Martin Schibbye sade vid presskonferensen efter hemkomsten att det var en internationell skandal att de fängslats för att de gjort sitt jobb. Carl Bildt höll inte direkt med om det i Agenda men sade att de inte accepterat domen och inte recenserat den därför att de var inriktade på att få ut svenskarna.

- Men det är klart att de där terroristlagarna som de dömdes efter har vi haft anledning att kritisera. Det var väl ingen som trodde att de skulle få sitta elva år, men vår farhåga var att det kunde bli fyra-fem år.

På frågan om oljebolagens närvaro i Ogaden förstärker konflikten där svarade Carl Bildt att han inte kan tillräckligt mycket för att besvara den.

- Men allt ska vara föremål för granskning. Man ska vara vaksam på den här typen av saker.

Tycker du att fler journalister ska åka dit?

-Jag ska inte ge pekpinnar om vart journalister ska åka men jag tycker fler ska åka dit och till Etiopien.