Skolan är inte som rutavdraget

Jan Björklund, partiledare, Folkpartiet
Jan Björklund, partiledare, Folkpartiet

Skolresultaten blir inte bättre veckan efter att man ändrat läroplanen. Så förklarade utbildningsminister Jan Björklund att skolresultaten fortsätter att bli sämre.

I söndagens Agenda intervjuades utbildningsminister Jan Björklund om den svenska skolan.

Varför fortsätter elevernas resultat att försämras ännu över sex år efter det att Folkpartiet tagit över ansvaret för skolpolitiken?

– Man kan till exempel införa ett rut-avdrag den första januari och redan den andra januari kommer folk att börja utnyttja avdraget och det går att avläsa i statistiken.

– Om man ändrar en läroplan eller ett betygsystem är det inte så att eleverna kan mycket mer veckan efter, sade utbildningsministern.

– De stora reformerna är vi mitt uppe i just nu, sade Björklund.

Jätteglad för mera pengar

Förslagen om hur skolan ska förbättras kommer tätt. Förtroendet för Socialdemokraternas skolpolitik ökar men utbildningsminister Jan Björklund är inte orolig.

– Det är väl jättebra att alla partier intresserar sig för skolan, sade han.

– Om finansministern vill ösa in lite mera pengar är jag jätteglad för det, sade Björklund med anledning av att även finansminister Anders Borg börjat engagera sig i skolfrågan.

– Jag har kämpat i femton år för att föra upp utbildningen som den enskilt viktigaste politiska frågan, sade Jan Björklund.

Jan Björklund har ofta jämfört förändringarna i skolan med att vända en atlantångare. Det tar väldigt lång tid innan fartyget reagerar på rörelsena man gör med rodret.

Men hur lång tid tar det egentligen att vända en atlantångare?

Se inslaget som ger svaret på frågan!