Björn Söder: Inte diskriminering att ställa fråga om romer

När Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder gästade Agenda handlade frågorna bland annat om vad han skrivit på Facebook om romer. Själv ansåg han inte att det fanns något diskriminerande i det han skrev.

Söders inlägg kom efter ett reportage i Sveriges Radio om att romer nekas hyra bil på bensinmackar. ”Kanske finns det en anledning till att de nekas?” skrev han bland annat.

Tycker du det är ok att romer som grupp diskrimineras?

– Jag menade att det kanske finns en annan anledning till att de nekas hyra bil men jag är emot diskriminering. Kanske kunde journalisterna skaffa sig en större bild genom att intervjua bensinmacksinnehavare. Det står inte att jag tycker det är okej att diskriminera romer. De som jag pratat med har inte heller gjort den tolkningen. Men media och journalister kanske vill ha fram en viss mening, sade Björn Söder.

Har inte du ett ansvar att vara mer varsam med orden?

– Jag tycker inte det är ovarsamt att jag i det här fallet ställer en fråga. Men det jag säger kan tolkas och misstolkas och jag får se till att uttrycka mig ännu bättre så att det inte kan misstolkas.

I fredags skickade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ut ett brev till partiets förtroendevalda där det står att det nu råder nolltolerans och att det ska städas upp i leden. Bakgrunden var bland annat flera uppmärksammade uttalanden av lokalpolitiker.

Kan du hålla dig kvar i partiet med er nya tuffa policy?

-Jag kan inte recensera mig själv, det får andra i partiledningen göra.

Björn Söder fick också frågan om huruvida SD–politikern Pär Norling i Bollnäs kommer att uteslutas ur partiet, efter sitt yttrande om att islam bör förbjudas i Sverige.

– Det finns ett ärende på honom i medlemsutskottet. Men det måste ha sin demokratiska process.  Hans yttrande är inget som partiet står bakom. Men man måste vara försiktig med enskilda uttalanden. Man måste se på helheten om det finns ett avvikande ideologiskt mönster.

En annan partimedlem har använt uttrycket "arabslödder" på Facebook. Han fick vara kvar i partiet?

–Medlemsutskottet har hand om mycket, det är möjligt att det pågår en utredning om honom också. Men jag tycker det är väldigt olämpligt att uttrycka sig så.

I ett reportage i Agenda berättade den tidigare SD-medlemmen Mattias From att han uteslutits ur partiet efter att han kritiserat partiledningens proisraeliska hållning. Enligt Björn Söder hade medlemsutskottet satt igång ett ärende på From i våras och beslutet kom i september.

Vissa menar att ni slår ner fortare på vissa uttalanden.

–Man kan inte ta enskilda uttalanden ur sitt sammanhang utan man måste titta på den stora bilden, hur en medlem uppträder i övrigt och vad den har för mönster i sitt agerande. Vi har medlemmar i partiet som är nya i politiken och inte vet hur de ska uttrycka sig. Men vi vi har även de som är ideologiskt avvikande och vi erkänner att det är ett problem, sade Björn Söder som också framhöll att det finns många medlemmar runtom i landet som gör ett ”fantastiskt arbete” och är goda företrädare för partiet.

–Men det finns de som tyvärr avviker och nu måste vi sätta ner foten och säga att de inte är välkomna i partiet längre.

Men redan nu är mer än var tionde plats i kommunfullmäktige som SD fått i valet tom.

–Det har minskat jämfört med förra mandatperioden men tyvärr har vi problem med att få människor att ställa upp. De utsätts för olika hotelser.