Hon har tröttnat på Eritreas tvångsskatt

Eritreaner i exil har i två decennier tvingats betala skatt till Eritrea. Trots polisanmälningar och olika påtryckningar har inget hänt för att stoppa betalningarna. Nu kräver både svensk-eritreaner och riksdagspolitiker att regeringen sätter stopp för Eritreas metoder.

Svenska regeringen är skyldig att agera mot indrivningen av tvångsskatter från eritreaner. Det anser svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh  som medverkar i söndagens Agenda.

I början betalade de flesta frivilligt in avgiften eller skatten som den ofta kallas. Det var i början av 90-talet och frihetskampen mot Etiopien var över.  Många ville bidra till det nyligen självständiga Eritrea.

Hos många av dem som var med då finns den positiva känslan fortfarande kvar. Många andra har en helt annan inställning. Skatten bidrar till att finansiera eritreanska förtryckarregimen, menar man.

Hoppade av glädje

Rezene Tesfazion betalade i åtta år innan han insåg att det fria Eritrea som han kämpat för hade förvandlats till en diktatur.

Han ”hoppade av glädje och dansade” när landet befriades.

– Nu är vi befriade. Nu måste vi bidra till att bygga upp landet. Så kände man, berättar han.

Men nu är Rezene Tesfazions besvikelse stor.

– Jag är helt lurad av den här regimen. Jag betalade frivilligt. Det skulle gagna folket men det blev inte så tyvärr, säger han och visar kvittona som han har sparat i en låda i sovrummet.

Två procent av inkomsten

Den eritreanska regimen kräver att eritreaner i bland annat Sverige betalar två procent av inkomsten. Annars kan ens släktingar i Eritrea råka illa ut. Man kan också till exempel hindras från att få ut de dokument från Eritrea som behövs för att man ska kunna ansöka om att bli svensk medborgare. 

Dessutom kan man hindras från att resa till Eritrea.

En annan konsekvens av ett vägra betala kan vara att man inte får någon hjälp med att få fram originalhandlingar, vilket krävs för att ens betyg ska kunna översättas.

Därför är det många eritreaner som fortsätter att betala in ”skatten”.

Maffiametoder

Riksdagsledamoten och folkpartisten  Fredrik Malm är en av dem som försöker få stopp på indrivningen av tvångsskatten. Han liknar det vid maffiametoder.

– Om ett kriminellt mc-gäng eller maffian knackar på din dörr och kräver två procent av din inkomst och säger att du och dina anhöriga får problem om du inte betalar - då betraktas ju det som utpressning och olaga hot, säger Fredrik Malm.

– Om Eritreas ambassad gör precis samma sak - då händer absolut ingenting, säger han.

FN uppmanar i en rapport medlemstaterna att stoppa Eritrea från att ta ut denna skatt . Enligt FN-rapporten kan det röra sig om miljardintäkter för den eritreanska staten och bara från Sverige handlar det om tiotals miljoner kronor. Utan skatten skulle regimen få svårt att överleva.

Några länder, bland annnat Kanada, Storbritannien och Australien, har redan markerat mot Eritrea men i Sverige är det fortfarande tyst.

Politiker har tröttnat

Eritreas metoder har polisanmälts i Sverige men utredningarna drar ut på tiden. Flera riksdagspolitiker, bland andra Fredrik Malm, har tröttnat på att regeringen inte gör något mer än att gömma sig bakom pågående utredningar.

– Det är helt uppåt väggarna att det här har pågått under så lång tid och att vår regering inte har gjort någonting. Det är utrikesdepartementet och justitiedepartementet som har ansvaret. Nu får de ta åt sig allvaret i den här frågan, säger Fredrik Malm.

– Det handlar om flera tusen människor i det här landet som tvingas finansiera förtrycket i Eritrea genom en skatt som måste vara olaglig i Sverige, sgäer han.

Även många svensk-eritreaner har förlorat tålamodet med att inget händer. En av dem är Meron Estefanos. Hon är väldigt upprörd över att regeringen i Sverige inte agerar.

Hon utrustade en landsman med dold kamera för att bevisa att skatten inte är frivillig, vilket  Eritrea ofta påstår. Av filmen framgår tydligt att skatten är en förutsättning så fort man behöver något från ambassaden.

– Allt finns ju här. Det är ett bevis som inte fanns förut, säger Meron Estefanos.  

Klicka på bilden högst upp i artikeln för att se Niklas Forsbergs reportage med en del av filmen från eritreanska ambassaden.

Ingen i svenska regeringen vill kommentera den eritreanska skatten.  Både utrikesminister Carl Bildt och justitieminister Beatrice Ask hänvisar till den pågående polisutredningen.

I telefonsamtal med Agenda förnekar Eritreas ambassad i Stockholm bestämt att eritreaner i Sverige tvingas betala pengar till den eritreanska staten.