Fick vänta på ny dyr cancermedicin – avled

Foto: Privat/SVT
Jeanette Wivhagen ville prova en ny, dyr men effektiv medicin mot sin aggressiva bröstcancer. Landstinget tvekade och Jeanette fick vänta innan hon till slut fick prova medicinen. I somras avled hon.

De två vännerna led av samma form av aggressiv bröstcancer, men fick olika vård eftersom de bodde i varsin del av landet. Ewa blev bättre av en ny, dyr cancermedicin. Jeanette fick vänta på den dyra medicinen – och avled i somras.

Ewa Ammilon och Jeanette Wivhagen lärde känna varandra på ett internetforum för cancersjuka. Båda hade drabbats av en aggressiv form av bröstcancer, när de var mitt i livet med man, hus och barn.

Efter ett par år av traditionell behandling fick de båda reda på att det har kommit en ny typ av medicin, Perjeta. Ewa, som bor i Göteborg, fick börja med ta den nya medicinen – och blev genast bättre.

– I över ett år har mina tumörer hållit sig i schack. De har krympt eller stått stilla. Samtidigt har jag mått ganska bra. Jag har inte haft speciellt mycket biverkningar, säger hon och fortsätter:

– Jag har kunnat jobba och ta hand om mina små barn, resa och träffa vänner och göra det jag vill, så jag känner mig inte sjuk. Och det har ju jättestor betydelse.

Jeanette fick vänta på medicinen

Samtidigt som Ewa fick den nya medicinen i Göteborg fortsatte Jeanette, som bodde i Stockholm, att behandlas med de äldre läkemedlen. För i Stockholms läns landsting tvekade man.

På senare tid har det kommit många nya, ofta dyra, läkemedel. Cancermedicinen Perejeta kostar till exempel nästan 30.000 kronor per behandling, som ska upprepas var tredje vecka. Landsting med pressad ekonomi tvingas att prioritera.

– Hon fick hela tiden beslutet framflyttat, till nästa vecka eller nästa månad. Hon gick och väntade på att ”snart kommer det”, säger Ewa.

”Hon fick inte samma chans”

Ewa och Jeanette talade ofta i telefon. Deras livssituation påminde om varandras och de led av samma typ av cancer. Det blev tydligt att den största skillnaden var att de bodde på olika platser i landet, där landstingen fattat olika beslut kring den nya cancermedicinen.

– Vi har kronisk cancer, och den blir man inte av med. Men medicinerna finns där för att förlänga och förbättra våra liv. Och hon fick inte den chansen, medan jag har fått det. Och jag är väldigt tacksam för det, säger Ewa och fortsätter:

– Men veta att det finns möjligheter, men inte för mig, när man är i exakt samma situation som någon annan som får hjälpen... det måste vara hemskt.

Avled i somras

Till slut bestämde sig i alla fall Stockholms läns landsting för att köpa in den nya, dyra bröstcancermedicinen som visat sig ha så goda effekter. Jeanette fick sin första dos nio månader efter sin kompis Ewa i Göteborg.

I somras hade Jeanette inte hört av Ewa på länge och skickade ett sms. Hon fick svar tillbaka av hennes man. Jeanette hade gått bort under natten.

– Det var en fruktansvärd chock för mig. Jag visste att hon var dålig men jag hade ingen aning om att det var så illa. Jag kände verkligen att vi satt i samma båt och att vi skulle följas åt. Men hon fick inte följa med mer, säger Ewa.