Forskare: Ät högst 300 gram rött kött i veckan

Grillsäsongen är här. Vi kommer att sätta i oss en och annan köttbit - gärna rosa eller rentav lite blodig. Är det bara att frossa på eller man kanske borde hålla igen?

Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning från 2010-11 äter vi i Sverige drygt 400 gram så kallat rött kött. Det innebär att svenskarna i genomsnitt äter nära 21 kilo rött kött per år. Därtill kommer en konsumtion av charkprodukter på 200 gram per person och vecka.

Rött kött är kött som kommer från framför allt nötdjur, gris och får men även get och vilt räknas till rött kött.

Tendensen är att vi äter allt mer kött. Samtidigt varierar konsumtionen stort - många äter inget rött kött alls medan andra äter så mycket som 1,5 kilo rött kött per vecka.

Risk för cancer

De senaste åren har man från många håll varnat för utvecklingen. Att äta rött kött ökar risken för cancer.

Världscancerfonden (World Cancer Research Fund, WCRF) rekommenderar ett intag av rött kött på maximalt 500 gram. Dessutom tycker WCRF att man helt ska avstå från charkprodukter.

Hittills har det inte funnits några rekommendationer i Sverige för hur mycket rött kött man bör äta men i höst räknar Livsmedelsverket med att ha bestämt sig.

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi, tycker att man bör gå ännu längre än rekommendationerna från WCRF.

– Jag tycker man gärna kan hålla sig till 300 gram i veckan. Mer än två gånger i veckan bör man inte äta rött kött. Det blir två biffar men även malet kött och charkuterier ska räknas med, säger hon.

Varför är rött kött så farligt?

Det finns något i det röda köttet som vår kropp inte kan hantera. Det leder till att det bildas kvävehaltiga ämnen som kroppen uppfattar som främmande. Det startar en massa reaktioner som kan leda till inflammationer och i slutändan till cancer.

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är det främst tarmen, där köttet hamnar, som drabbas av den negativa effekten av det röda köttet.

 – Men även hjärt- och kärlsystemen påverkas. Man får lättare åderförkalkning som sin tur kan leda till blodpropp och stroke.

I forskningsfronten

Vad det är i det röda köttet som orsakar de negativa reaktionerna i kroppen är ännu oklart.

– Man har spekulerat i att det kan vara hemoglobinet, det röda färgämnet, som kan starta reaktionerna. Det finns även andra teorier. Det ligger så att säga i forskningsfronten att ta reda på själva mekanismen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Hon påpekar att man är säker på sambandet mellan konsumtion av rött kött och risken för bland annat cancer.

– Det finns fler och fler studier med många deltagare och då faller detta ut som ett statistiskt säkerställt samband mellan mängden rött kött man äter och förekomsten av de här sjukdomarna.

Men rött kött har väl människorna alltid ätit?

– Ja, men inte i de mängder som vi äter i dag. Så mycket som vi äter nu har vi aldrig ätit. Stenåldersmänniskan åt nog kött en gång i veckan. Det blev kanske 15 kilo om året, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Att grillsäsongen är här känns lite bekymmersamt för Charlotte Erlanson-Albertsson som själv aldrig grillar.

– Ska vi äta kött får det gärna vara ordentligt kokt. Problemet är att grillat kött är så svårsmält. Långkok är mycket bättre. Det ska nästan smälta i munnen men riktigt bra är inte det heller, säger hon.

Klicka på bilden längst upp i artikeln för att se Niklas Forsbergs reportage om vårt ökande köttätande och forskarnas senaste varningar för rött kött och charkvaror!