FRA:s avlyssning oroar Norge

Bård Hoksrud, statssekreterare i norska Kommunikationsdepartementet, intervjuas i Agenda om Sveriges FRA-avlyssning.
Bård Hoksrud, statssekreterare i norska Kommunikationsdepartementet, intervjuas i Agenda om Sveriges FRA-avlyssning.

Norrmännen är oroade över att svenska myndigheter med stöd av FRA-lagen kan avlyssna norsk datatrafik.

Är det så att svenska FRA avlyssnar norsk datatrafik?

Den frågan ställde Norges statsminister Erna Solberg i veckan vid Nordiska Rådets möte till statsminister Fredrik Reinfeldt, i spåren av avslöjandena om NSA:s massavlyssning.

Bård Hoksrud (FrP), statssekreterare i norska Kommunikationsdepartementet, intervjuades i Agenda.

– Det som bekymrar oss är bland annat att väldigt mycket datatrafik från Norge går via Sverige och tillbaka till Norge igen. Därmed betraktas den som internationell trafik. Svenska myndigheter kan alltså med stöd av FRA-lagen övervaka all datatrafik och innehåll i epost. Det är vi bekymrade över och det har också vår statsminister tagit upp med Sveriges statsminister, säger Bård Hoksrud till Agenda.

Men varför skulle FRA avlyssna norska medborgare? Sverige och Norge är ju två väldigt vänligt sinnade länder.

Ja så är det, men frågor om datatrafik och integritet är viktiga för norska medborgare på samma sätt som man i Sverige tar allvarligt på sådana frågor. Och eftersom uppemot 80 procent av norsk datatrafik går via Sverige är de norska medborgarnas integritet en stor fråga.

Den svenska regeringen menar att Sverige har världens bästa lagstiftning på det här området - räcker inte det?

– Det är nog riktigt och vi vet att Sverige värnar medborgarnas rätt till privatliv. Men vi menar att norska medborgare bör få samma integritetsskydd.

Men räcker det med att Sveriges regering lovar att vi inte ska avlyssna norsk datatrafik eller vad är ni ute efter?

– Vi hoppas förstås att vi ska få samma lagstadgade rättigheter och säkerställa att den norska datatrafik som utgörs av intern kommunikation i Norge, inte ska bli avlyssnad i Sverige. Och det är nog ett mål vi kan uppnå. Det är därför vi eftersträvar dialog med svenska myndigheter.

– Det är glädjande att statsminister Reinfeldt tar allvarligt på personlig integritet. Och självklart är det viktigt för både Norge och Sverige att förhindra terrorangrepp. Men det är också viktigt för oss att värna norska medborgares integritet på samma sätt som svenska myndigheter värnas svenskarnas rättigheter.

Intervjun sändes i Agenda 3 november. Se programmet direkt på webben här och i efterhand här.