Bönderna stöttas i upprop på Facebook

Foto: Scanpix

De svenska mjölkbönderna vädjar på sociala medier att svenskarna ska köpa svensk mjölk, ost och yoghurt. Och många verkar vara beredda att betala mer för mjölken.

Sedan 2007 har var fjärde mjölkbonde försvunnit. Hur mycket mer kan du tänka dig betala för en liter mjölk? Vad sägs om en krona?

Om du är beredd att stödja svenska mjölkbönder på det sättet är du inte ensam. Det visar de upprop till stöd för Sveriges mjölkbönder som finns på sociala medier.

Hos Facebookgruppen ”Hela Sverige ska leva” ställs frågan ”Kan du tänka dig betala 1 krona/liter mer för mjölken förutsatt att den kronan går direkt till bonden? 

Inlägget har fått över 30.000 ”gilla”. Dessutom har det delats av nästan 10.000 personer. Nästan 1.000 kommentarer har uppropet lett till.

Facebookgruppen ”Rädda Mjölkbönderna”, som startats av mjölkbonden Elisabeth Bäckström på Björkils gård utanför Åmål, ”gillas” av över 21.000 personer.

”Hjälp oss bönder att få ett bättre mjölkpris”, står det på gruppens sida. 

Vädjar till konsumenterna

De svenska mjölkbönderna använder sociala medier som Facebook till att vädja till svenskarna att köpa svensk mjölk, ost och yoghurt.  

Och faktum är att konsumenterna inte alls är ovilliga att betala mera för mjölken – bara de vet att pengarna går direkt till de svenska mjölkbönderna.

– Gynnar det bönderna kan jag betala några kronor extra, säger Åsa Engdahl.

Även Jerry Olofsson, som SVT möter i en livsmedelsbutik, är beredd att betala mer för mjölken.

– Det skulle jag kunna tänka mig, en krona eller två, säger han.

”Jag säger nio och femtio”

I samma affär storhandlar Eva Johansson mjölk. Trots det är hon villig att stödja de svenska mjölkbönderna genom att betala mera för mjölken.

– Jag säger nio kronor, nej nio och femtio. Nu ska jag göra kålpudding och då går det åt en hel del, säger hon.