Han uteslöts ur Sverigedemokraterna

Oleg Datsishin uteslöts ur Sverigedemokraterna för ett ”gilla” på Facebook. Han är kritisk mot att ”nolltoleransen” inte gäller partiledningen.

Sverigedemokraterna har nog haft en längre väg till salongerna än något annat svenskt  parti. I partiets barndom såg det inte alltid så salongsfähigt ut.  

Men efter några år insåg man att det var nödvändigt att putsa på språk och utseende. Vanligt folk gillade inte uniformer och tveksamma armrörelser.

Och så har det fortsatt. Styrkt av goda opinionssiffror har utrensningen av pinsamma, bråkiga och ideologiskt avvikande tagit fart på allvar. Sedan valet har 56 medlemmar kastats ur partiet.

”Gillade” på Facebook

En av dem som uteslutits är Oleg Datsishin i Halmstad. Han anklagas för ideologisk avvikelse. Han har bland annat gillat det ukrainska partiet Svoboda på Facebook – ett parti som av många anses vara antisemitiskt och nazistiskt.

Han ångar inte att han klickade ”gilla”.

– Men jag visste inte vad det kunde leda till. Vi har yttrandefrihet i detta land. Jag anser inte att partiet är nazistiskt, säger han. 

Söder och Ekeroth till Israel

Oleg Datsishin menar att hans gillande på Facebook är en bagatell jämfört med de politiska kontakter partitopparna tillåts ha.

– Björn Söder, Josef Fransson och Kent Ekeroth åkte till Israel och träffade en extrem nationalist som heter Effie Eitam som har använt uttryck som att palestinierna är cancer och kan användas som mänskliga sköldar.

– Och här utesluts folk som gillade ett parti på internet utan att ha haft kontakt.

”Kommer undan med vad som helst”

Bara några dagar innan Oleg Datsishin blev utesluten twittrade den sverigedemokratiske riksdagsmannen Stellan Bojerud uppskattande om nazianstrukna Svenskarnas parti. Bojerud har inte blivit utesluten.

Riksdagsman Kent Ekeroth har polisanmälts för att han skrivit på sin blogg att araberna inte värderar liv och att de drivs av hat.

Ekeroth har aldrig varit i närheten av uteslutning. Det har inte heller riksdagsman Jonas Åkerlund som 2002 ville slänga ut en halv miljon människor ur landet.

Rikspolitikerna kommer undan med vad som helst, menar Oleg Datsishin.

Nolltoleransen oroar

Nolltoleransen, som slogs fast av partiledaren Jimmie Åkesson hösten 2102, oroar partiets gräsrötter.

I Halmstad tog Oleg Datsishins partikamrater emot beskedet om uteslutning med bestörtnng.

– Han hade stöd lokalt, vi i styrelsen stod enhälligt bakom Oleg. Generellt sett ska man vara varsam med sina medlemmar, speciellt de medlemmar som står på barrikaderna och driver partiets politik aktivt, säger Ronny Ledström, ordförande för SD Halmstad-Hylte.

Avståndet ökar

Inom kort kommer Sverigedemokraterna sannolikt att behöva värva många hundra nya människor som är beredda att ta på sig politiska uppdrag runt om i kommunerna. Samtidigt tycks avståndet mellan den lilla gruppen runt partiledaren och gräsrötterna snarast öka.

– De som sitter däruppe lever ett eget liv. Det blir som ett slutet sällskap. De bryr sig mer om sig själva än om politiker på lokal nivå, säger Oleg Datsishin.

– Vi får klara oss själva men så fort vi gör något snedsteg blir vi uteslutna även om de aldrig pratat med oss, säger han.