Här kan föräldrar lämna oönskade barn

Här i baby-boxen på sjukhuset i Riga kan föräldrar lämna in sina oönskade barn anonymt.
Här i baby-boxen på sjukhuset i Riga kan föräldrar lämna in sina oönskade barn anonymt.

Barn som överges av sina föräldrar är en tragedi som pågår i det tysta år efter år runt om i världen. Men i dag finns så kallade baby–boxar i elva europeiska länder. Det är luckor i väggen till sjukhus, där desperata föräldrar kan lämna in sina oönskade barn.

– Vi vet alla vart vi ska springa. När vi ser barnet tar vi direkt hand om det. Vi är nervösa, både glada och oroliga, säger Ina Pelite–Vevere, som är barnläkare.

Det är inte länge sedan larmet gick senast på Children's Clinical University Hospital i Riga och hela personalstyrkan rusade mot baby–boxen.

”En glädje med tårar”

Där låg en fem dagar ung pojke med rena kläder. De tog honom till undersökningsrummet och även om han var frisk så kan barnläkaren Ina inte få ordning på sina känslor.

– Det är en sorglig glädje, en glädje med tårar för att barnet inte är önskat av föräldrarna. Jag kan inte göra mig av med den känslan. Jag har tagit hand om fem barn från boxen med mina bara händer, säger hon.

Baby–boxen finns på baksidan av sjukhuset. Bruksanvisningen är konkret och tydlig och ändå, eller kanske just därför, är det svårt att ta till sig att instruktionen visar hur en förälder ska överge sitt barn.

Just i den här lådan har 18 barn lämnats in sedan den öppnade för fyra år sedan, och totalt i hela Lettland 24 barn. Det är ofta ekonomiskt utsatta, ensamstående kvinnor med missbruksproblem som inte ser någon annan utväg än att lämna sina barn. Antingen i baby–boxen eller direkt i sjukhusrummet.

”Mammans absoluta beslut”

– Jag erbjuder dem stöd, men om de inte accepterar så betyder det att det är mammans absoluta beslut och jag kan inget göra för att ändra det. Problemet kommer att fortsätta existera. Det perfekta samhället finns inte och vi kan bara hoppas att antalet minskar... Vår uppgift är att göra det så lite skadligt för barnet som möjligt, säger Ingrida Smelcere, som är socialarbetare.

Baby–boxar finns inte enbart i Lettland. Den första lådan i Europa öppnade i Hamburg i Tyskland för 13 år sedan. Nu finns fler än 200 lådor i elva europeiska länder: Tyskland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Portugal, Slovakien, Österrike, Belgien, Tjeckien och Italien.

Vi besöker ett barnhem där det bor drygt 20 barn. Många kommer från svåra familjeförhållanden och har varit här sedan de var mycket små.

Adoptionerna går snabbt

Men hit kommer inte barnen som lämnas i baby–boxarna. Eftersom deras föräldrar är okända går adoptionerna mycket snabbt. Utan tidsödande juridiskt krångel kan bebisen få en ny familj ibland inom en vecka.

– Hon är ett fint barn. hon förtjänar att leva och utvecklas normalt, säger en adoptivmamma som vi träffar. Hon vill vara anonym så att hennes dotter inte ska få höra av någon utomstående att hon är övergiven av sin biologiska mamma.

– Mamman hade möjlighet att göra abort, men gjorde det inte. Det betyder att hon ville att flickan skulle leva, säger adoptivmamman.

FN kritiskt till boxarna

Det finns kritik mot baby–boxarna. FN:s kommitté för barnens rättigheter menar att det innebär ett brott mot barnens rätt att få känna till sitt ursprung och sina biologiska föräldrar. 

Men i Lettland kan man inte hitta någon som håller med om kritiken. Inte ens FN:s egen representant i landet.

– Jag håller inte med om kritiken. Rätten att leva är mycket viktigare än rätten att känna sina föräldrar, säger Ilmars Mezs, FN–observatör på organisationen IOM i Riga.

Färre döda barn

Här är man övertygad om att lådorna räddar liv. Antalet döda spädbarn som hittas i soptunnor och skogsbryn i Lettland har minskat sedan baby–boxarna öppnade. Tio döda spädbarn om året har nu blivit en om året.

Men även om den utvecklingen gläder barnläkaren Ina så kan hon inte sluta tänka på mammorna och barnen som de lämnade i lådan.

– Självklart minns jag dem. Jag vet inte vilka familjer de kommit till, jag vet inte vad som hänt dem, men jag hoppas att de har det bra.

Reportage i Agenda söndag 3 november kl 21.15 i SVT2. I studion: Inga Näslund från Adoptionscentrum. Se programmet direkt på webben här och i efterhand här.