Hur ta hand om kemvapnen?

Syrien har accepterat att överlämna sina kemvapen. Men hur ska det gå till under brinnande krig?

Syrien har erkänt att man har kemiska vapen men förnekar att man låg bakom attacken den 21 augusit då hundratals människor dödades.

Landet har accepeterat att lämna vapnen till internationell kontroll men det finns inga säkra uppgifter om hur innehavet av kemvapen ser ut.

Experter antar dock att det finns lager av kemvapen på minst ett tjugotal platser Syrien.

Det är oklart hur det ska gå till att hitta och oskadliggöra de kemiska vapnen, men en sak är klar - det kommer inte att bli helt lätt.

Flera år

– Det handlar om en process som skulle ta flera år, säger Ian Anthony på fredsforskingsinstitutet Sipri.

Syrien har ännu inte skrivit på avtalet om förbud mot kemiska vapnen. Orsaken är att kemvapen innebär en strategisk fördel för landet.

– Konflikten mellan Syrien och Israel har pågått länge och många frågor är olösta. Israel antas allmänt ha kärnvapen vilket Syrien inte har, säger Ian Anthony.

– En kombination av kemiska vapen och ballistiska robotar skulle ge Syrien en viss förmåga att slå tillbaka om det angreps. Israel skulle då inte kunna försvara sig.

Få stopp på kriget

Hans Blix, med erfarenhet som vapeninspektör i Irak, håller med Ian Anthony om att det inte blir lätt lösa problemet med de syriska kemiska vapnen men att få stopp på kriget är ännu svårare.

– Det här är bara en del. Nästa steg är ett få till ett eldupphör och en konferens där parterna ska samlas och försöka bilda en interimsregering där alla ska vara med, sade Hans Blix i Agenda.

 

Se Eva Elmsäters reportage och intervjun med Ian Anthony genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!