Hur ska Socialdemokraterna vinna valet?

I onsdags presenterade Socialdemokraterna sitt "framtidskontrakt" och i veckan var brittiska Labourpartiets ledare Ed Miliband i Sverige. Hade Miliband några råd till Stefan Löfven inför valet nästa år?

Hur ska Socialdemokraterna vinna valet nästa år? Vilka är partiets prioriteringar? I söndagens Agenda intervjuas Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Gemensamt för Löfven och Miliband är att de tagit över partier som nu är i opposition och som traditionellt varit starka och i regeringsställning under lång tid. Som politiska motståndare har både Socialdemokraterna och Labour partier till höger som på senare tid dragit sig in mot mitten.

Personliga relationer

– Men det handlar också om personliga relationer, säger Eric Sundström, chefredaktör på vänstertidningen Dagens Arena.

– Det är klart att det är skönt att prata av sig om vad uppdraget kräver av politiska strategier och hur man jobbar i förhållande till parlamentsgruppen och fackföreningarna.

Sedan Tony Blairs och Göran Perssons tid har de två partierna haft ett idéutbyte, menar Eric Sundström.

–  Båda partierna har insett att globaliseringen och EU-medlemskapet har kommit för att stanna. Trots finanskrisen har de en vision om ett mer jämlikt samhälle och en lite större välfärdsstat.

Frågan som de två partiledarna ställer sig är, enligt Eric Sundsröm, hur man ska kunna lösa de politiska knäckfrågorna mot bakgrund av den ekonomiska krisen och de stramare ramarna.

Hos Miliband finns det klassiska intresset för den svenska modellen, till exempel föräldrarförsäkring och jämställdhet.

Eric Sundsröm noterar att Miliband twittrade om att han såg två svenska pappor som drog varsin barnvagn vid riksdagshuset i Stockholm.

Nej till vinstdrivande skolor

Men det finns områden där Ed Milband och Labour inte ser Sverige som ett föredöme. Det gäller framför allt det som brukar gå under rubriken ”vinster i välfärden”.

Stora grupper inom Socialdemokraterna i Sverige vill inte ha vinstdrivande skolor.  Den åsikten stöds inte av partiledningen.

Omkring 175 motioner till partiets kongress i april i år handlar om vinster i välfärden och det väntas bli hård strid om vilken linje partiet ska betämma sig för.

Även Ed Miliband är motståndare till skolor som drivs i vinstsyfte.

– Jag är emot vinstdrivande skolor i Storbritannien. Labour anser inte att skolan ska drivas enligt sådana principer, säger han till SVT:s Agenda.  

– Vi ska ha en skola där rektorer har rätt befogenheter, där intagningarna är rättvisa så att alla har samma chans att komma in och där skolan inte diskriminerar eller väljer bort vissa elever.

– Undervisningen ska också vara av hög kvalitet på alla nivåer. Jag är mindre intresserad av hur skolan är uppbyggd, säger Ed Miliband.

Jämlikt - inte bara i efterhand

Enligt Eric Sundström är det just skolan och utbildningen som är mest intressant när det gäller vad Socialdemokraterna kan lära av Labour. I Storbritannien talar man om ”pre-distribution”.

– Socialdemokraterna ska inte bara rätta till ojämlikheter med skatter i efterhand. Man ska också redan från början försöka uppnå ett mer jämlikt samhälle, säger Eric Sundström.

– Man måste till exempel satsa mer på utbildning och yrkesutbildning för dem som inte gått klart gymnasiet. Oavsett hur din "ryggsäck" ser ut hemifrån ska du kunna gå väldigt långt.

– Det är egentligen inget nytt för svensk socialdemokrati men det är så att säga en retorisk förskjutning, säger Eric Sundström och nämner bland annat målet att hälften av en årskull ska gå vidare till högskolan och dagens fokus  på ungdomskontrakt och yrkesutbildning.

Vad tycker Ed Miliband om Sverige, skolan, välfärden, Storbritannien och EU? Se Eva Elmsäters intervju med Labours ledare genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!