”Jag tuggar i mig det mesta"

En stor del av våra middagar går rakt ned i soptunnan, men inte hos "sopgubben" Bekir Mercil.

Maten är billigare än någonsin och vi har råd att kasta bort mat som aldrig förr.  En stor del av våra middagar går rakt ned i soptunnan.

Det finns uppskattningar som säger att varje person i Sverige kastar så mycket som 70 kilo mat per år.

Agenda har träffat miljöarbetaren Bekir Mercil som varje dag ser den osmakliga baksidan av vårt moderna välfärdssamhälle.

– Jag åker runt och hämtar matavfall på restuaranger, skolor och industrier. Bara mat, ingenting annat, berättar han.

– Den är oftast i väldigt, väldigt bra skick.

Jobbet har förändrat Bekir Mercils syn på sitt eget kylskåp och sådant som ”bäst-före-datum”.

– I mitt hem är det inte mycket matsvinn. Jag är inte kräsen. Jag brukar tugga i mig det mesta.

Se Ulf Mattmars reportage om vad som händer med maten vi slänger genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!