Järnmalmen ger stark framtidstro

Kiruna
Kiruna

Det går en varselvåg genom Sverige. Men den svenska gruvnäringen berörs knappt alls av de sämre tiderna. I Kiruna har framtidstron blivit ännu starkare av att en internationellt erkänd affärsman – Marcus Wallenbeg – blivit LKAB:s ordförande. Reportage i kvällens Agenda.

Det verkar finnas hur mycket järnmalm som helst. Vagn efter vagn, dygnet runt. I över 100 år har den bidragit till det svenska välståndet.

Produktionen går för fullt, vagnar och lok underhålls ständigt och framtidstron är stark.

– Det känns så. Man är positiv, säger Susanne Jysky.

Malmen verkar aldrig ta slut?

– Nej den gör ju inte det. Man hittar bara mer och mer över hela stan, säger Anders Olofsson.

Det är muntra toner bland de anställda. Visserligen har priset på järnmalm sjunkit från de senaste årens rekordnivåer. Men någon större oro är svår att hitta.

– Det är ju en branch som går upp och ner. Vi har blivit ganska härdade genom åren. Men det känns bra nu. Visst fan känns det bra, säger Jan Thelin på Gruvtolvan.

Den positiva grundsynen delas även av analytiker. För trots att Kina har slagit av på byggtakten och inte importerar lika mycket järnmalm som tidigare så finns det många andra länder med växtvärk.

”Många behöver järnmalm”

– Om man ska ta delar av världens befolkning upp till en närhet av den standard som Europa och västvärlden har i dag, så krävs det jättemycket järnmalm för att kunna bygga en massa saker, säger Malin Ringdahl Stein, Raw material group.

– Kina behöver fortfarande jättestora mängder. Även om de inte behöver lika mycket som för fem år sedan, behöver de ändå enormt mycket. Sedan har du Indien, Brasilien och stora delar av Afrika, så behovet finns ju hos många och det är svårt att se att det ska vara en avmattning under de närmaste 20 åren, konstaterar hon.

I Kiruna lever man i symbios med gruvan. Och när nu sprickorna i berget rör sig allt närmare stadskärnan så måste husen inom några år rivas och byggas upp längre bort från gruvan. Men trots att halva staden tvingas flytta så är det inte många som klagar.

– Vad skulle vi ha utan gruvan? Ingenting, säger Kjell Bäckström.

Och så måste ni flytta?

– Ja men det får vi ta. Allting har en baksida, säger Carina Kero Esberg.

Bara för att gruvan säger det åt er då lyder ni?

- Jo i princip. Jag jobbar själv i gruvan så jag tycker det är bara fint. Så länge det finns jobb och någonstans att bo, säger Daniel Fors.

LKABs makt är stor. Så stor att kommunalrådet ibland undrar vem som egentligen bestämmer i kommunen.

– Ja det kan man fråga sig för det är klart att de har väldigt stor påverkan och mycket stor makt och ändå ställs en väldigt stor del av ansvaret på mig som kommunalråd, så ibland känns det som att slåss mot väderkvarnar, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd (S).

LKAB har egen gymnasieutbildning

Framtidstron kanske syns allra tydligast bland ungdomarna på gymnasieskolans speciella LKAB–utbildning. Företaget betalar miljontals kronor för att få fram morgondagens gruvarbetare. Eleverna är garanterade sommarjobb och får så bra betalt att de redan har haft råd med fina bilar fast de bara precis fyllt 18 år.

– Jag fyllde år i februari, tog körkort i februari och köpte bilen i februari och de pengarna har jag fått från LKAB när jag har jobbat, säger Tobias Finnholm.

Wallenberg en ”kioskvältare”

Sommarjobbet förra året var precis avslutat för klasskompisarna när LKAB presenterade den stora skrällen. Regeringen utsåg Marcus Wallenberg till ordförande och det var många som satte kaffet i halsen.

- Det var ju ta mej fan en kioskvältare! säger Jan Thelin på Gruvtolvan.

Landets största symbol för kapitalismen blev ordförande för den statliga kassakon LKAB. Spekulationer om privatisering tog fart. Men nu verkar den värsta chocken ha lagt sig.

- När man tänker efter finns det en långsiktighet, de har ju varit verksamma i generationer, säger Jan Thelin.

Kunde du tänka dej att du som arbetare skulle skulle sitta här och hylla Wallenberg?

– Vi hyllar ju inte, men vi respekterar kunnandet och har vi honom som tillgång istället för motståndare så är det väl bra.

Agenda söndag 28 oktober kl 21.15 i SVT2: Reportage från Kiruna och LKAB och därefter gästar Marcus Wallenberg programmet.