Jobben som de unga inte vill ha

En metallarbetare på Åges Metallgjuteri i Unnaryd.
En metallarbetare på Åges Metallgjuteri i Unnaryd.

Trots hög ungdomsarbetslöshet finns det lediga jobb som Sveriges unga inte är särskilt intresserade av.

På Åges Metallgjuteri i Unnaryd, i gränstrakterna mellan Småland och Halland, har man svårt att få tag i arbetskraft. Det går att få jobb här utan utbildning, säger Eva-May Hansson, personalansvarig. Utbildningen får man på jobbet.

17 procent av ungdomarna i kommunen går arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingen i Halmstad som ligger sex mil från Unnaryd.

-Det går inte riktigt ihop, för ungdomarna söker inte de jobben om de inte har utbildningen, säger Bodil Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingen i Halland.

Men på gjuteriet tar de in folk utan utbildning?

-Då är det de enklare jobben och det är kanske inte så intressant, säger Bodil Ljungberg.

Personal från hela världen

-I den här lokalen är bara två av dem som arbetar här födda i Sverige. Alla andra kommer från länder som Vietnam, Kosovo, Polen... Vi har personal från i stort sett hela världen, säger arbetsledaren Krister Mattson medan han visar SVT:s team runt i gjuteriet.

70 av 150 anställda på Åges är födda utanför Sverige. Småindustrierna här vid gränsen mellan Småland och Halland har hittat sin räddning i att de kan anställa människor som är tacksamma att få jobb, även om det är bullrigt och har låg status.

De svenskfödda ungdomar som Arbetsförmedlingen skickat till gjuteriet för att söka jobb är sällan riktigt intresserade.

-Det är ju så att i dag måste man söka ett visst antal jobb på Arbetsförmedlingen, sedan är det inte säkert att du är intresserad av det, men du måste kunna visa upp att du sökt jobb för att få bidrag och så vidare. Så fungerar den pressen, säger Krister Mattson.

Men Bodil Ljungberg på Arbetsförmedlingen anser att det också handlar om att matcha ihop unga med rätt arbetsgivare.

-De ska ju trivas ihop. Ungdomarna måste bestämma sig själva, säger hon.

Arbetsförmedlingen följer upp jobben som de unga sökt. Om de har sökt ett jobb men inte fått det därför att de inte varit intresserade, ska de redogöra för det.

-Men vi får ju inte alltid reda på allting, säger Bodil Ljungberg.