Löfven gav inget besked om Vänsterpartiet

Foto: SVT

Stefan Löfven gav inget besked om han vill ha med Vänsterpartiet i en S-ledd regering.

– Det är inte så konstigt att Folkpartiet och Centerpartiet reagerar som de gör. Jag hade inte väntat mig att de skulle springa över till Löfven med en gång, sa Socialdemokraternas partiledare i Agenda på söndagen.

Han underströk att det är situationen efter valet han talat om och syftade på debattartikeln i Dagens Nyheter i fredags där han och partisekreterare Carin Jämtin skrev att de ville få slut på blockpolitiken.

– Vi kan inte ha ett parti som får vara vågmästare. Sverigedemokraterna kan inte få ha det avgörande inflytandet över svensk politik, sa Löfven.

– Det borde vara fler än jag som funderar på vad vi ska göra om den situationen uppstår. Är det inte dags att tänka lite bredare?

S-ledd regering

Stefan Löfven var mycket tydlig med vad valet i september nästa år bör leda till.

– Vi vill ha en socialdemokratisk ledd regering men öppnar dörren för ett brett samarbete.

Enligt Löfven kan samarbetet ske på olika sätt, inte nödvändigtvis genom att man sitter i regeringen tillsammans.

Majoritetsregering

Stefan Löfven har flera gånger framhållit att det är viktigt att Sverige får en handlingskraftig regering. Helst vill han ha en majoritetsregering.

– Men Socialdemokraterna har en lång historia av att vara i minoritet och klara av att förhandla i riksdagen från fråga till fråga, sade Löfven och påminde om bland annat samarbetet med Centerpartiet under 90-talet.

Enligt Löfven innebär ”en socialdemokratisk ledd regering” att Socialdemokrarerna regerar tillsammans med ett eller flera partier.

– Men det är viktigt att väljarna får säga sitt. Det är först då vi vet hur spelplanen ser ut.

– När Reinfeldt talar om att de fyra allianspartierna går till val tillsammans, då talar han om läget före valet, sade Löfven.

Delar inte ut ministerposter

Det blev inte helt klart om S-ledaren vill ha med Vänsterpartiet i en regering ledd av Socialdemokraterna för att få en handlingskraftig majoritetsregering.

– Allt beror på hur röstetalet ser ut. Vi ser att vi åker upp och ner i de olika opinionsundersökningarna. Hur det går i valet kan ingen förutspå, sa han.

– Jag delar inte ut några ministerposter, sa Löfven när han ännu en gång fick frågan om han vill ha med Vänsterpartiet i en S-ledd regering.

– Jag menar allvar. Man kan inte hoppa över väljarna. Vi har inget tvåpartisystem. Blockpolitiken är fördummande. Det är den som ger Sverigedemokraterna inflytande.

Björklund: Det är enkelt

I Agenda på söndagen stod det också helt klart att Folkpartiet inte kan tänka sig att ingå i en regering ledd av Stefan Löfven.

– Regeringsfrågan är ganska enkel. Antingen blir vi i Alliansen större än De rödgröna - då sitter vi kvar och tar ansvar för Sverige. Eller också får De rödgröna fler röster - då lämnar vi in vår avskedsansökan, sa FP-ledaren Jan Björklund.

– Antingen blir det en borgerlig fyrpartiregering eller en rödgrön trepartiregering, sa Björklund.