Många tomma stolar för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i hemstaden Sölvesborg augusti 2012.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i hemstaden Sölvesborg augusti 2012.

I allt fler kommuner står Sverigedemokraternas stolar tomma. Partiet tappar politiker på löpande band. Missnöjet bland partiets gräsrötter är tydligt.

Inte minst handlar det om vad får man säga och tycka som Sverigedemokratisk politiker.

– Jag har lagt ner oerhört mycket tid på partiet, väldigt många timmar som jag har delat ut flygblad och tidningar och skrivit motioner. Så tackas man på det här sättet. Det är inte direkt roligt, säger Mattias From.

Som gruppledare för Sverigedemokraterna i Kungsbacka var Mattias From ett av partiets framtidsnamn. När han den här dagen beger sig till fullmäktige är det som politisk vilde. Han är utsparkad ur partiet – som ideologiskt avvikande och antisemit.

– Det var en artikel jag skrev på min hemsida där jag bland annat kritiserade ledningens proisraeliska hållning i utrikespolitiska frågor. De gick på mig och sade att jag hade ställt mig bakom antisemitiska åsikter, något som inte alls stämmer. Det var rent förtal, säger han.

Sverigedemokraterna har problem med både avhopp och uteslutningar. Stiftelsen Expo som granskar främlingsfientliga grupper har gjort en ny sammanställning av hur det ser ut för partiet i kommunpolitiken.

Tio procent förlorade mandat

– I flera kommuner finns det en situation där människor som har blivit invalda inte längre bedriver sverigedemokratisk politik. Det finns ett antal tomma stolar, förlorade mandat. Lite mer än tio procent av de här mandaten som blev sverigedemokratiska, därifrån bedrivs det inte längre sverigedemokratisk politik, säger Daniel Poohl på Expo.

I valet 2010 fick Sverigedemokraterna 612 kommunala mandat. I dag har partiet ingen representant på 81 av de stolarna. Det är här vi hittar de politiska vildarna: Åtta som partiet uteslutit, 23 som hoppat av mer eller mindre frivilligt. Men den grupp som är missnöjd med partiets väg är långt större. Som i ungdomsförbundet, där många menar att Sverigedemokraterna håller på att svika partiets ideal.

– Ungdomsförbundet sätter ju nationalismen som den främsta ideologin, medan man i moderpartiet vill prioritera socialkonservatismen, man vill tona ned nationalismen, man vill bredda partiet, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare.

Utmanar med palestinska frågan

Den starkt nationalistiska fraktionen inom partiet lanserade förra året lite oväntat den palestinska frågan som ett sätt att utmana ledningen – något som inte uppskattades.

– Den nationalistiska grundprincipen om alla folks rätt till sitt eget land är också viktig. Därför är det många i partiet som också vill att man ska erkänna en palestinsk stat, att de ska få ha rätt till ett land. Det går ju stick i stäv med personerna i ledningen som har en helt annan uppfattning, som blint stödjer Israel i stort sett, oavsett vad de gör, säger Mattias From.

För partiet är ställningstagandet för Israel ett sätt att försöka ta avstånd från sina rötter som ju inte bara är nationalistiska, utan också antisemitiska.

Antisemitisk bakgrund

– Man ska komma ihåg att Sverigedemokraterna har en bakgrund som ett antisemitiskt parti och det har traditionellt funnits mycket antisemitiska strömningar, som tvättades bort under 2000–talet, när man tvärtom intog en Israelvänlig hållning. Det har kommit en motreaktion mot det nu, säger Andreas Johansson Heinö.

Sverigedemokraternas val att framför allt skjuta in sig på att kritisera islam är inte unikt, den strategin har flera europeiska ytterlighetspartier valt.

– Det är vattendelaren i hela extremhögern i Europa. Här skiljer sig den nya högerpopulismen från den gamla. Vill man vara elak så handlar det om man ska satsa på antisemitismen eller på islamofobin, säger Daniel Poohl på Expo

”Det är väldigt toppstyrt”

Mattias From funderar över sin politiska framtid och över vad som får sägas och inte sägas i partiet.

– Det är väldigt toppstyrt i partiet. Framför allt partisekreteraren Björn Söder har ju väldigt mycket att säga till om. De gillar kanske inte att man kritiserar dem. Vi har ju sett personer som har gjort oerhört partiskadliga uttalanden som har fått vara kvar utan att ens utredas, säger Mattias From.

Vad tänker du på då?

– Vi hade en person som pratade om arabslödder, han utreddes inte ens.

Och så är det Bollnäspolitikern Pär Norling där partiet ännu inte kunnat bestämma sig för om han får vara kvar. Han har bland annat sagt att islam bör förbjudas i Sverige.

Agenda söndag 14 oktober kl 21.15 i SVT2.