Ministern: Vi måste ha mer jämställdhet i hemmet

Debatt om sjukskrivningar i Agenda
Debatt om sjukskrivningar i Agenda

Mer jämställdhet i hemmet. Det ser socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som en viktig väg att gå för att få ner antalet sjukskrivningar bland kvinnor. Det sade han i Agenda.

– Om vi har en grundidé att män och kvinnor ska ha samma ansvar i arbetslivet måste det vara samma ansvar även för hemmalivet och familjelivet, sade Ulf Kristersson.

– Det kom häromdagen en rapport från arbetsmiljöverket som visade att även när kvinnor och män har samma yrken, finns det mycket mer av ohälsoskapande, repetitiva innehåll i kvinnors arbete. Kollisionen mellan arbetsliv och familjeliv verkar drabba kvinnor mycket mer. Så kan vi inte ha det i Sverige, sade han.

Irene Wennemo, ledarskribent på Dagens Arena och tidigare huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen, tror att sen familjebildning kan inverka på kvinnors hälsa.

– Vi har fått en familjebildning där vi skjuter upp att skaffa de första barnen tills vi är i 30–årsåldern. Först pluggar man ganska länge, i varje fall om man är tjej, sedan etablerar man sig på arbetsmarknaden och sedan skaffar man barn. För att hinna med det barnafödande man vill ha så blir det en ganska rask takt. I åldern 30–40 år får man göra väldigt mycket samtidigt om man är kvinna i dag.

Jämställdheten på arbetsmarknaden, att kvinnor började jobba lika mycket som män, kom ganska snabbt, konstaterar hon.

– Men jämställdheten i hemmet har verkligen utvecklats otroligt mycket långsammare.

Irene Wennemo sade också att kvinnors höga prestationskrav leder till att de mår psykiskt dåligt redan på gymnasiet.

– De har höga krav på sig själva att prestera, medan pojkarna tycker det att räcker om de är ”tillräckligt bra”. Det mönstret följer sedan med ut i arbetslivet.

– Vi måste vara överens om att sjukskrivning inte kan vara lösningen. Vi måste ha en seriös diskussion om överpresterande tjejer. Det förvärras än mer när de får barn, då ska de även ge barnen en perfekt uppväxt, sade hon.