Mjölkbönder kämpar för sin överlevnad

På Björkils gård utanför Åmål har man mjölkat kor sedan andra världskriget. Gården har gått i arv och nu vill nästa generation ta över men det är inte alls säkert att det är möjligt.

– Jag jobbar med det jag vill göra så egentligen ska jag inte klaga men det är inget roligt att inte få ett rött öre för det, säger Elisabeth Bäckström till SVT.

I dag får familjen Bäckström en krona mindre betalt per liter mjölk än för ett år sedan. Det är ett prisras som kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

För en liter mjölk, som kostar omkring åtta kronor i affären, får bonden nu strax under 3 kronor.

Numera är det robotar som sköter mjölkningen. Men trots storskalighet, effektiviseringar och hårt dagligt slit går mjölkproduktionen med förlust.

Banken flåsar i nacken efter många år av investeringar.

Enligt Elisabeths pappa Anders kommer inte gården att gå runt ekonomiskt om mjölkpriset ligger kvar på samma nivå.

– På tjugo år har vi bränt 40 miljoner på köp av mark och nya byggnader. Det ska ju på något vis betalas tillbaka. Det går inte med det här mjölkpriset, säger Anders Bäckström.

När en mjölkbonde befinner sig på den ekonomiska marginalen är det minst sagt viktigt vad priset på mjölk är. Sedan i fjol har priset för en liter mjölk sjunkit med en krona, något som för många mjölkbönder kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

Numera produceras det mer mjölk i världen än tidigare. Det har lett till lägre priser på mjölken, samtidigt som fodret till djuren blivit dyrare.

 -Ska vi konkurrera med världsmarknaden kommer inte vi att finnas kvar. Så är det. Vi har mycket högre kostnader. Om det ska fungera över huvudtaget måste alla länder ha samma villkor, säger Elisabeth Bäckström.