Norsk journalist: Det här påminner om vår politik för tio år sedan

Att Sverigedemokraterna fällde den svenska statsbudgeten och därmed utnyttjade sin vågmästarroll har återigen fått många att snegla mot grannländerna Danmark och Norge. – Det här påminner om hur norsk politik såg ut för tio till femton år sedan, säger Marie Simonsen, politisk redaktör på Dagbladet.

I Norge och Danmark har invandringskritiska partier funnits i parlamenten betydligt längre än i Sverige. I Norge sitter Fremskrittspartiet i regeringen. I Danmark sitter Dansk Folkeparti inte i regeringen, men har haft stor påverkan på dansk invandringspolitik.

I Agenda på onsdagskvällen fick journalisterna Anna Gaarslev, europakorrespondent på Danmarks Radio och Marie Simonsen, politisk redaktör på norska Dagbladet svara på frågor om hur de invandringskritiska partierna har hanterats av andra partier.

– Det var svårt i Danmark också till en början. Vår tidigare statsminister, socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen sa att Dansk Folkeparti inte var rumsrena och att han aldrig skulle samarbeta med dem.

Vad hände sen?

– Dansk Folkeparti blev bara större och större och plötsligt blev de andra partierna tvungna att ta in dem. Annars löpte de risken att alla väljare skulle springa till Dansk Folkeparti. I dag är de ett etablerat parti. Man kan tycka vad man vill om deras politik men det är ingen i Danmark som i dag kallar de för ansvarslösa och korkade rasister.

Hur ser inställning till dem ut idag?

– De är ett parti som tycker om det traditionella och nationella. De har satt agendan i vår invandringspolitik och debatt. Vi har aldrig sett oss själva som ett invandringsland som Sverige har gjort. Vi har pratat om migration och flyktingar på ett annat sätt än Sverige. Vi har aldrig tyckt att vi har en särskild plikt här i världen att ta emot många flyktingar. Det tycker inte Danskarna. Danskarnas inställning i den här frågan har skilt sig från den svenska.

”Svenska politiker måste nog samtala”

I Norge är Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen finansminister sedan 2013, då partiet fick 16,3 procent av rösterna.  

–Många spådde att de skulle bli ett mer normalt parti när de kom in i regeringen. Och det har stämt. Gräsrötterna i Fremskrittspartiet klagar nu över att ministrarna i regeringen inte talar tillräckligt om invandring, säger Marie Simonsen.

– I Sverige vill man inte ens ta i Sverigedemokraterna. I Norge upplevde vi att det gjorde att bilden av dem som ett antietablissemangsparti stärktes och de tog på sig en offerroll som gick ut på att de fina politikerna i huvudstaden vill inte prata med oss och att de inte vill prata med oss.  

Vilka slutsatser kan man dra av de norska erfarenheterna för svensk räkning?

– Svenska politiker måste nog finna en väg att samtala med Sverigedemokraterna. De kommer inte att försvinna och de kommer att ha en vågmästarroll nu och i framtiden. Och de kommer utnyttja det, säger Marie Simonsen.