S kan ompröva höjning av krogmoms

Foto: SVT
Magdalena Andersson (S) gästade Agenda på söndagskvällen.

Riktiga arbetsuppgifter och lön enligt kollektivavtal. Det är enligt Magdalena Andersson vad som skiljer Socialdemokraternas förslag för att skapa ”riktiga jobb” från dagens fas 3. Hon sade också när hon gästade Agenda att Socialdemokraterna kanske kan backa från sitt förslag att höja krogmomsen.

I Socialdemokraternas förslag för att få arbetslösa tillbaka till arbetslivet är det staten som subventionerar lönen, men det är ändå frågan om ”riktiga jobb” enligt Magdalena Andersson, jämfört med fas 3 där man hamnar i dag om man har varit arbetslös länge.

Hur länge får man ha det här jobbet?

- I första hand ett år, men det kan behövas längre tid än så. Om man inte fått jobb efter ett år kanske man behöver en utbildning.

Ett sådant här jobb kvalificerar inte till A-kassan, enligt Magdalena Andersson.

Men är det då verkligen ”riktiga jobb”?

-Jämfört med fas 3 är det det. Men Sverige behöver också en politik för att skapa riktiga jobb utan att de ha något stöd, sade Magdalena Andersson.

Många i fas 3 har varit utan arbete väldigt länge. Är det verkligen så säkert att ni kan ordna riktiga jobb till dem?

- Vi har professionella arbetsförmedlare som kan jobba med olika insatser.

Hur ska ni förmå arbetsgivare i det privata näringslivet att anställa dem?

- Genom aktiva arbetsförmedlingsinsatser. Det är kanske i första hand för dem som står lite närmare arbetsmarknaden.

Kanske inte höjer krogmomsen

Den borgerliga regeringen sänkte vid årsskiftet krogmomsen med avsikt att skapa nya jobb i branschen. Socialdemokraterna vill återställa krogmomsen till den tidigare, högre nivån om 25 procent. Ett förslag som finns med i Socialdemokraternas budgetmotion nästa vecka.

- Det är en väldigt dyr subvention. Den kostar fem miljarder och det motsvarar ungefär 10.000 anställda, sade Magdalena Andersson om sänkningen av krogmomsen.

Men hon tillade att sänkningen av krogmomsen nu ska utvärderas och om det då visar sig att den varit effektiv för att skapa nya jobb, så kan Socialdemokraterna komma att ompröva sitt beslut att höja den igen.