”Situationen är oerhört kritisk”

– Situationen är oerhört kritisk i Syrien. En tredje del av sjukhusen är ur funktion. Var femte skola är borta, säger Jan Eliasson, biträdande generalsekreterare i FN.

Det var en mycket dyster bild av det krigshärjade landet som Jan Eliasson målade upp i Agenda på söndagen.

Han berättade att den instabila situationen gör det svårt för FN att arbeta i landet och komma fram med hjälpen till de behövande. Det beror bland annat på det instabila läget.

– Vi kan vara i en stad en vecka och så nästa vecka kan de ha bytt ledning. Rebellerna har flytt eller regeringsstyrkorna har drivits tillbaka, sade han.

Enligt Jan Eliasson har den humanitära ssituationen aldrig varit så allvarlig sedan konflikten i Syrien bröt ut för två år sedan.

– Fem tusen flyktingar går över gränsen till Jordanien varje dag, sade han och hänvisade till det dramatiska och upprörande reportaget som visades i Agenda.

Rent vatten till tio miljoner

De flesta flyktingar finns dock inne i Syrien, närmare bestämt två miljoner människor. Frågan är vad FN kan göra för att få fram nödhjälp till de behövande bland dem.

– Vi hjälper dem med att i första hand få fram rent vatten. En tredjedel av landets befolkning har inte längre rent vatten, sade Eliasson.

– Vi gör en jättestor insats för att tio miljoner människor ska få rent vatten men det gäller också att nå människor med mat och medicin.

Enligt Jan Eliasson är det mycket svårt att få fram förnödenheter eftersom konflikten fortfarande pågår och maktförhållandena i olika områden skiftar väldigt snabbt.

– Det är hela tiden en flytande situation.

– Vi har ändå nått huvuddelen av befolkningen, både i regeringskontrollerade områden och i områden som kontrolleras av rebellerna, sade FN:s biträdande generalsekreteraren.

Se hela intervjun med Jan Eliasson genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!