Sjukvård i kris – vad vill politikerna göra?

Sjukvårdskrisen har vållat många rubriker i början av 2013. Inslag från Aktuellt 14 februari.
Sjukvårdskrisen har vållat många rubriker i början av 2013. Inslag från Aktuellt 14 februari.

På senare tid har rapporterna duggat tätt om krisen inom sjukvården. I Agenda svarade två tunga politiker på vad de vill göra åt problemen.

Till Agenda kom Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län. Också Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd, kom till studion för att ge sin bild av vad som fattas för att få en bra vård för alla.

Nästan dagligen rapporteras om överfulla akutmottagningar, överbelastad förlossningsvård, personal som inte hinner gå på toaletten.

Problemen finns över hela landet, inte minst i Stockholms län där barnmorskorna har fått nog. De tänker inte längre acceptera att kvinnor tvingas föda utan lustgas och bedövning eller att tvingas springa mellan flera förlossningar samtidigt.

”Vill inte jobba så här längre”

– Att behöva dela sig mellan två eller tre kvinnor som föder barn är inte bra. Varken för dem eller för oss. Det ger en stressigare förlossning, mindre närvaro av oss för henne, och det vet vi att det ger upphov till komplikationer, sade barnmorskan Eva Nordlund i SVT:s Aktuellt i torsdags.

– Vi kommer inte att ge upp. Vi vill ha en förändring. Vi vill inte jobba så här längre.

På akuten i Malmö kan patienterna få vänta i timtal på grund av personalbrist och för få vårdplatser. Även akuten i Lund har en liknande situation och hotas av böter på över fyra miljoner kronor om arbetsmiljön inte förbättras.

Tolv nya sjuksköterskor på en månad

André Johansson, som är sjuksköterska och bara jobbat på akuten i Malmö ett halvår, har redan sett många säga upp sig på grund av den tunga arbetsbördan.

– Man kan väl inte klandra att de försöker effektivisera vården men det är på bekostnad av patientsäkerheten och personalen. I höstas hade vi tolv nya sjuksköterskor på en månad säger han.

I Värmland varnar sjukvårdspersonal för att de är så stressade på jobbet att de knappt hinner ta rast eller gå på toaletten.

– Patientsäkerheten blir lidande. Man slår knut på sig själv för att hinna bedriva en säker vård men är man trött och sliten är risken för att göra fel överhängande, säger Veronica Nyström, sjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad.

Agenda söndag 17 februari kl 21.15 i SVT2. I studion: Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, och Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Se programmet här.