Sören Holmberg om nyvalet: SD ser ut att bli ännu starkare

Foto: TT

Invandringsfrågan kommer få större betydelse i nyvalet i mars än vid valet i september. Det tror professorn i statsvetenskap Sören Holmberg. – Om man tittar på opinionsundersökningarna ser det ut som att Sverigedemokraterna kommer göra ett starkare val.

Vid riksdagsvalet i höstas fick Sverigedemokraterna 12,86 procent av rösterna. I tisdags valde partiet att fälla regeringens budget, vilket ledde till att Stefan Löfven beslutade sig för att utlysa ett nyval den 22 mars nästa år. Redan inför valet i höstas hade SD vind i seglen. Nu vill de göra nyvalet till en folkomröstning i invandringsfrågan, hävdar de själva. Sverigedemokraterna kommer troligen att gynnas av nyvalet, tror Sören Holmberg.

– Om det blir fokus på invandringsfrågan så gynnar det SD. Och vi ser redan nu att de ligger mellan tolv och tretton procent i flera opinionsundersökningar. Inför valet visade samma mätningar lägre opinionssiffror än vad partiet fick i valet.

– Enligt det norska opinionsinstitutet Sentio fick Sverigedemokraterna 16,4 procent i deras senaste mätning i november. Resultaten från Sentios undersökningar inför valet i höstas visade sig hamna väldigt nära det faktiska valresultatet. Så redan nu finns tecken på att SD ligger starkare än höstens valresultat, säger Sören Holmberg.

Flyktingfrågan i fokus

Enligt Sören Holmberg finns en starkare opinion i dag för att ta emot färre invandrare. Den humanitära krisen i Syrien och debatten om hur kommunerna ska kunna ta emot de flyktingar som kommer till Sverige har gjort att invandringsfrågan varit i fokus under en längre tid. Fler, än bara de som röstar på SD, vill se en mer restriktiv flyktingpolitik. Om de anser att frågan blivit viktigare kan det påverka SD:s valresultat.

– SD har varit framgångsrikt när det gäller att föra fram diskussionen om invandring och flyktingmottagande. Det såg man inte minst i tisdags på den presskonferens som partiet höll kring regeringens budget. Där tog man tillfället i akt att få fram sin hjärtefråga, säger Holmberg.

De missgynnas av nyvalet

Sören Holmbergs specialområde är valforskning och han har kommenterat riksdagsval i Sveriges Television i åratal. På frågan om vilka partier som missgynnas av nyvalet säger han att de små partierna riskerar att hamna i utkanten av debatten.

–Det kommer bli tufft för Kristdemokraterna. Folkpartiet och Vänsterpartiet riskerar också att hamna utanför fokus. Däremot kan hela regeringsfrågan komma att avgöras av Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna. Om KD inte få lika många stödröster från Moderaterna kan det få konsekvenser. Om Feministiskt initiativ hamnar över fyraprocentspärren och väljer att samarbeta med de rödgröna kan det också bli betydelsefullt, säger Sören Holmberg.

”Risk för lägre valdeltagande”

Hur kan valdeltagandet komma att påverkas i nyvalet?

– Det finns nog väljare som tycker att den här situationen är något som politikerna borde ha löst utan att det måste bli ett nyval. Dessutom kostar det väldigt mycket pengar med ett nyval. Jag är orolig för att valdeltagandet kommer att bli lägre. Partierna har heller inte lika mycket pengar och det kommer inte att bli fullt lika mycket tv-bevakning. Förtidsröstningen kommer att bli kortare och den har visat sig vara väldigt viktig nuförtiden. Om ungdomarna inte mobiliseras kommer det att drabba Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Men jag hoppas innerligt att många går och röstar.