Tomma städer i byggboomens Kina

Mitt i byggboomens Kina finns det tomma ”spökstäder”.
Mitt i byggboomens Kina finns det tomma ”spökstäder”.

Samtidigt som hundratals miljoner kineser ska flytta in till städerna, finns det nybyggen där ingen vill bo.

Kang Bashi i inre Mongoliet är en av Kinas så kallade spökstäder. Den byggdes under gruvboomens tid. Här fanns stora planer för framtiden och plats för en miljon människor. Men boomen kom av sig och i dag bor bara 70.000 människor här. De enorma bostadskomplexen står öde.

Kang Bashi är bara ett av många gigantiska kinesiska stadsbyggen. Planen är att 400 miljoner människor ska flytta från landsbygden till städerna i Kina de närmaste tio åren.

Det behövs bostäder. Men det behövs också jobb för de nyinflyttade. Invånarna oroar sig för vad de ska leva av.

– Det finns inte många människor här och min verksamhet bygger på volym. Det är tufft att vara företagare här och det är svårt att säga vad framtiden kommer att föra med sig, säger Wu Shui Qing, en kvinna som säljer nudlar.

Shoppingcentret står öde

I Dongguan i södra Kina ligger världens till ytan största shoppingcenter, The Great Mall of China. Men det är nästan helt tomt. Den lokala regeringen försöker få fart på ruljansen genom att planera för ytterligare bostadsbyggen för att locka dit människor.

Li Tie, chef för Kinas ekonomiska planeringsenhet, är oroad över utvecklingen och över de lokala guvernörernas storvulna planer.

– Den centrala regeringen måste kontrollera urbaniseringen. Den måste sätta stopp för allt överdrivet agerande från lokala myndigheter, som blint och i hög fart sätter igång orimliga urbaniseringsprojekt, säger han.

Med tomma bostäder på så många håll kan man fråga sig om det här är en enorm bostadsbubbla på väg att spricka.

Bostadsbrist finns också

– Jag tror det finns bubblor inom Kina, men Kina är ett mycket stort land och det går inte att prata om en enda bubbla. En del av de här bubblorna i landet kan spricka. Men i städer som Peking och Shanghai finns en enorm efterfrågan på bostäder och de som finns räcker inte till, säger författaren Tom Miller.

Stadsbefolkningen i Kina har vuxit med 220 miljoner sedan sekelskiftet. Kinas politiker chansar på att städer som nu står tomma kommer att fyllas av människor med tiden.

I Lanzhou i västra Kina håller man på att bygga nytt. Militäringenjörer har kapat topparna på 700 berg och fyllt ut dalarna. Det ska bli en ny stad på ett område stort som Öland.

”Mycket olikt andra länder”

– Om man reser runt i Kina ser man många tomma platser, men om man kommer tillbaka några år senare upptäcker man att de har fyllts upp. Det här är standardmönstret i Kina och det är mycket olikt hur det fungerar i andra länder i världen, säger författaren Tom Miller.

Bönder får finna sig i att deras mark används till nybyggena. Som ersättning får de nya lägenheter. Med regeringens representanter inom hörhåll bedyrar de alla att de är glada att flytta.

– Vi är pionjärer i vår by. Vi gör något som aldrig har gjorts förut. Det här är verkligen bra, säger en man. En annan man säger att han verkligen är nöjd och att han tackar kommunistpartiet.

För människor som arbetat hela livet på fälten kommer det att bli en stor utmaning att hitta arbete i staden. Runtom kan man se hur rivningen av de gamla husen är i full gång. Över hela Kina är miljoner människor i rörelse. Det är en folkförflyttning i enorm skala.

Reportage i Agenda söndag den 17 november  kl 21.15 i SVT2. I studion: Malin Oud, Kinarådgivare på Track II och Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken. Se programmet här och i efterhand här.