Var finns SD:s europeiska kamrater?

Vilka partier tänker Sverigedemokraterna samarbeta med om partiet kommer in i Europaparlamentet efter valet den 25 maj? Dansk Folkeparti är minst sagt skeptiskt.

Helt nyligen skrev Sveriges Europaminister Birgitta Ohlsson en debattartikel i Expressen med rubriken ”Vännerna avslöjar SD bakom masken”.

Enligt Birgitta Ohlsson är den stora frågan hur partiet kommer att ställa sig till samarbete med bland andra Nationella Fronten i Frankrike, Vlaams Belang i Belgien och Geert Wilders parti PPV i Nederländerna.

– Det är allvar nu. Inte sedan 1930-talet har det funnits så många folkvalda rasister i Europa, skrev hon bland annat.

I en intervju i SVT sa SD-ledaren Jimmie Åkesson att han är öppen för att SD kan ingå i den grupp där bland andra Nationella Fronten är med.

– Men för min del är det alldeles för tidigt att säga om det är intressant eller inte, men det är ändå så pass intressant att vi vill träffa dem, sa han.

Träffade Le Pen

I oktober träffades Jimmie Åkesson och Nationella Frontens ledare i Marine Le Pen i Stockholm i samband med ett styrelsemöte med EAF (European Alliance for Freedom), en samarbetsorganisation för högerextrema partier i Europa.

Både Marine Le Pen och den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth är medlemmar i EAFs styrelse.

Några veckor efter mötet i Stockholm träffades bland andra Geert Wilders och Marine Le Pen i Haag i Nederländerna för att samordna sig ytterligare.

Målet är att bilda en grupp i Europaparlamentet efter valet. En partigrupp har ett helt annat politiskt inflytande än enskilda ledamöter. Bland annat får partigrupper mer talartid och fler utskottsplatser.

Nationella Fronten, Vlaams Belang och PPV tillhör för närvarande ingen partigrupp i parlamentet.

En annan sorts partier

Det har talats om att Sverigedemokraterna vill vara med i samma grupp i Europaparlamentet som Dansk Folkeparti, brittiska UKIP (United Kingdom Independent Party), italienska Lega Nord och finska Sannfinländarna - en partigrupp som redan existerar.

Men i den gruppen, Frihet och demokrati i Europa, är partierna av en annan typ än Sverigedemokraterna. 

– Dansk Folkeparti tillhör en högerpopulistisk antimuslimsk miljö - till skillnad från bland andra Sverigedemokraterna som är sprungna ur fascismen, säger Alexander Bengtsson på Expo, en tidskrift som skriver om olika former av extremism.

Besvikelse hos Dansk Folkeparti

Vad som än mer talar mot att SD kommer med i partigruppen Frihet och demokrati i Europa är att partiet helt enkelt inte är välkommet där.

Dansk Folkeparti har reagerat kraftigt på att SD intresserar sig för samarbete med Nationella Fronten.

– Det gör mig mycket besviken. Det kan vi inte acceptera, sa Søren Espersen, vice ordförande för Dansk Folkeparti till tidningen Politiken.

– Om de gör allvar av det, är vi inte intresserade av något samarbete med Sverigedemokraterna.

Enligt Søren Espersens har Nationella Fronten ”djupa rötter i antisemitismen”.

Dörren är stängd

Alexander Bengtsson tror att Sverigedemokraterna till slut kommer att ansluta sig till EAF där bland andra Nationella Fronten är med – inte till gruppen med Dansk Folkeparti och brittiska UKIP.

– UKIP har varit mycket tydligt med att man inte vill ha med SD att göra. De anser att SD är högerextrema och att partiet har en problematisk historia. Enligt UKIP har SD folk i sitt parti som har kopplingar till fascismen, i synnerhet i ungdomsförbundet, säger han.

– Dörren är helt enkelt stängd där, särskilt som UKIP ser ut att bli ett av de större partierna i den gruppen i Europaparlamentet, säger Alexander Bengtsson.

Demonstrerade i Paris

Enligt Alexander Bengtsson är det inte riktigt trovärdigt när representanter för Sverigedemokraterna säger att de inte riktigt vet vad Nationella Fronten är för parti.  

– De svarar hela tiden att ”vi bara undersöker. Vi känner inte riktigt till de här partierna... ”. Det säger bland andra Björn Söder men han var ju medlem i Nationella Fronten ända in på 2000-talet och demonstrerade med partiet i Paris 2002, säger Alexander Bengtsson och påpekar att Nationella Fronten för bara några år sedan ingick i ett europeiskt samarbete där bland annat det rasistiska ungerska partiet Jobbik fanns med.