Bildt om hotet från öst: ”Ligger inte i kartbilden”

Utrikesminister Carl Bildt i Agenda. Foto: SVT
Utrikesminister Carl Bildt i Agenda.

– Även om Ryssland rustar upp så är man inte uppe i de nivåer som fanns under Sovjettiden. Det sade utrikesminister Carl Bildt när han intervjuades i söndagens Agenda.

Carl Bildt underströk att Rysslands försvar "rostat ned" under två decennier och att man nu rustar upp i ganska betydande omfattning.

– Man moderniserar och har mycket ambitiösa planer. Men även om man lyckas fullfölja planerna till någon gång efter 2020 så är man inte tillbaka på de nivåer man hade på Sovjettiden, sade han.

– Vi räknade då med att det skulle komma tjugo kvalificerade divisioner över Östersjön, sade Bildt.

"Inga trupper står beredda erövra"

Men i dag står det inga trupper beredda att erövra Västeuropa, påpekade han.

-Det ligger inte riktigt i kartbilden, hävdade Carl Bildt.

Ryssland högprioriterar närområdet i sin säkerhetspolitik men han tror inte det påverkar Sverige direkt.

– Prioriteten i rysk utrikes- och  säkerhetspoltik ligger i det så kallade närområdet, det vi kallar CES-området, sade Bildt.

Detta märktes enligt Bildt i samband med Georgienkriget 2008.

– Kaukasus är viktigt, Centralasien är viktigt, Sibirien är viktigt, Ukraina är viktigt, sade utrikesministern om den ryska politiken.

Aldrig mera neutralt

Sverige kommer inte att vara neutralt om ett annat EU-land angrips, till exempel något eller några av de baltiska länderna. 

– Vi kommer aldrig att vara neutrala. Det begreppet finns inte längre, sade Bildt.

– Vi ingår i en politisk allians med dem, den Europeiska unionen.

Carl Bildt underströk att de baltiska länderna är medlemmar i Nato och att framför allt USA har ett försvarsåtagande mot dem.

– Det är viktigt också för Sverige att det åtagandet finns. Det ska vi inte erodera genom att försöka träda i dess ställe på något sätt, sade utriikesministern vidare.

"Betydande satsningar på försvaret"

Tidigare i dag krävde FP-ledaren Jan Björklund, tillika medlem i samma regering som Bildt, att svenska försvaret får mera pengar.

Carl Bildt anser inte att Sverige har rustat ned.

– Som andel av BNP har vi gjort det men det har nästan hela Europa gjort och vad gäller kvantiteten har vi rustat ned, sade han.

– Kvaliteten har snarare gått upp. Vi investerar rätt mycket i modernitet, sade Carl Bildt och nämnde bland annat satsningen på en ny "utomordentligt avancerad version" av JAS Gripen.

Enligt Bildt görs betydande satsningar på försvaret i Sverige - i en utsträckning som man inte ser i andra länder.

Oroande i Ryssland

Carl Bildt förnekade dock inte att utvecklingen i Ryssland är oroande. Han nämnde då bristen på modernisering i andra delar av det ryska samhället utom försvaret, till exempel ekonomin.

– Det är oroande att det blir så stora fösvarssatsningar som tränger undan satsningar på utbildning och hälsovård.

– Men det är en politik som är ett större hot mot Ryssland än mot omvärlden, sade Carl Bildt.

– Det är ett viktigt grannland för oss. Vi vill ha ett bra och välmående Ryssland som kan stå på egna ben men det kräver att moderniseringen är bredare än främst försvaret.