Äkta människor vann pris i Sydkorea

Foto: Johan Paulin
Äkta människor fortsätter sitt segertåg över världen. På bilden Lisette Pagler i rollen som Mimi/Anita.

Lars Lundström, skapare och manusförfattare till SVT:s dramaserie Äkta människor, vann priset för Bästa manusförfattare vid Seoul Drama Awards, en av Asiens största tv-festivaler. Priset delades ut vid en direktsänd gala och Lars Lundström fanns på plats i Seoul för att ta emot det.

– Det känns otroligt roligt, hedrande och lite överraskande att få det här priset, säger en lycklig Lars Lundström efter prisutdelningen.

– Jag tycker det är fantastiskt att Äkta människor blir uppmärksammad på det här viset på andra sidan jorden. Jag tror vi har lyckats skapa en modern science-fiction-serie med ett internationellt tilltal som speglar aktuella frågeställningar i dagens samhälle, fortsätter Lars Lundström.

Första säsongen av Äkta människor visades i SVT våren 2012 och blev mycket omtalad. Den har sålts till ett femtiotal länder världen runt, bland annat till fransk-tyska prestigekanalen ARTE. En andra säsong av Äkta människor är under produktion och kommer sändas i SVT1 med start söndag 1 december.

Lars Lundström vann priset som Bästa manusförfattare i Seoul i konkurrens med serier som kanadensiska Orphan Black och franska No Limit, skriven av Luc Besson. Äkta människor var även nominerad i kategorin Bästa miniserie men där vann tyska Krigets unga hjärtan (visades på SVT i somras) med norska Halvbrodern (visas just nu på SVT) på silverplats.

Seoul Drama Awards startade 2006 och har på kort tid vuxit till en av de största tv-festivalerna i Asien.