Detta har hänt i Äkta människor

Jonas med delar av koden på en datorskärm i Äkta människor.
Jonas är också på jakt efter koden, och har kommit en bit på väg. Han gör allt han kan för att kunna knäcka den och överföra sig själv till sin egen klon

Seriens skapare Lars Lundström förklarar historien om koden som hubotarna söker efter.

David Eischer tillverkade medan han levde en datakod. Koden ger hubotar en egen vilja och självständighet. David Eischer menade att den även ger hubotar ett medvetande, och gör dem levande.

Innan David dör i slutet av första säsongen så ger han en hårddisk till Niska som innehåller det enda exemplaret av koden. Men han tar bort den sista sekvensen i denna kod och ger den sekvensen, eller ”nyckeln”, till sin son Leo. På så vis vill han försäkra sig om att Niska och Leo ska samarbeta och hålla ihop.

Men Niska och Leo kommer ifrån varandra, och Leo blir gripen och fängslad. Niska ger hårddisken med koden till Bea för att placera den i säkerhet. Men Bea bryter sitt löfte till Niska att aldrig kopiera koden, och gör en egen kopia av den. Bea placerar kopian på en USB-sticka i form av en blå plastrobot. Hon limmar ihop den och ger den till sin kollega Ove i form av en nyckelring, som en slags säkerhetskopia, utan att Ove har en aning om vad det egentligen är.

Leo blir allt sjukare under sin fångenskap och ger sin advokat, Inger Engman, en lapp där den sista sekvensen är nedskriven. Leo säger åt Inger att ge lappen till Mimi, och Inger gör så, utan att hon vet vad det är för någonting.

Innan Ove grips av polis, så skänker han sin plastrobot till Tobias. Tobias lyckas senare öppna roboten och finner usb-stickan men förstår inte vad det är för datakod som ligger på den, och glömmer sedan bort den på sitt rum.

Bea lyckas tillslut hitta Leo innan han är dör och får även hon den sista sekvensen av koden av honom. Men under den skottlossning och tumult som uppstår efter att Leo dör så förstörs hårddisken där originalet av koden finns lagrat.

När vi går in i andra säsongen så har både Mimi och Bea nyckeln som kan låsa upp koden och göra den användbar, men ingen av dem vet att den enda kopian av huvudkoden – den blå roboten – finns någonstans i röran på Tobias pojkrum.