Eva Röse berättar hur man spelar robot

Eva Röse som Niska i Äkta människor

Eva Röse har du tidigare sett i filmer som Storm och Rallybrudar och ett flertal serier. Men nu spelar hon något hon aldrig har gjort förut, robot.

Eva Röses karaktär, huboten Niska, var från början vetenskapsmannen David Eischers högra hand och den första huboten som han låste upp. De befriade hubotarna kallas för "De vilda" och Niska är deras ledare.

– En befriad hubot har förmåga att tänka själv vilket gör att de kanske är mer obehagliga och mer oberäkneliga än de andra hubotarna. Niska har stora planer för framtiden och en dold agenda. Hon har ett mål med sin existens, säger Eva Röse.

För att spela hubotar fick skådespelarna delta i fysiska workshopar där de fick lära sig hur en hubot rör sig när de till exempel stängs av, laddar eller när batteriet tar slut och de dör.

– Det har varit väldigt utmanande och annorlunda jämfört med alla andra roller som man har gjort. Det har stundtals varit frustrerande då det handlar om att minimera alla uttryck som man annars använder som människa och skådespelare det vill säga gester och mimik och tonfall. Ibland var man tvungen att gå bakom en buske och primalskrika och hoppa upp och ner för att få utlopp för allt.

Inspelningarna av serien har inneburit en hel del utmaningar för skådespelarna och väckt flera frågor.

– Det har varit spännande och vi stötte på en hel del frågor under tiden som vi filmade. Hur gör man nu? Hur reagerar en hubot på det här? och så vidare. Jag hade till exempel en scen där man skulle springa i högt gräs utan att snubbla och utan att bli andfådd. Sen har det varit en utmaning att ändå känna att man kan göra Niska levande så hon inte bara blir ett tråkigt stenansikte. Hur man får liv i ögonen på någon som inte är mänsklig? Det har varit en riktig utmaning.

Svårigheterna under inspelningarna har även gett upphov till komiska situationer.

– När två personer som inte har några mänskliga uttryck ska prata med varandra så kan det bli ganska komiskt. Vi har skrattat mycket när vi har försökt lösa alla uppgifter. Men det är också det som har varit roligast med hela inspelningen, att ställas inför något som man inte har gjort förut framför kameran och lösa det.

Eva Röse beskriver serien som något helt nytt.

– Det här har man aldrig sett förut och det ligger helt rätt i tiden. Det är så många olika delar som man kommer att bli nyfiken på och det är inte en framtida science fiction-saga som utspelar sig om 40 år utan det är verkligen i dag alternativt i morgon så jag tror att igenkänningsfaktorn i sitt eget liv kan bli väldigt hög. Man kommer att sugas in i den här världen och börjar leka med den här tanken. Hur skulle jag ställa mig till det här och kommer det bli såhär? Det normala i det onormala gör att man kommer att bli sugen på att se vidare.

Tanken på att själv ha en hubot är något som Eva Röse känner sig kluven till.

– När man tittar på frukosten som Anita lagar så känns det jättelyxigt men sen så lever vi ju inte i en kultur där vi använder oss av hembiträden. Jag vill ju absolut själv läsa sagor för mina barn men jag skulle kunnna tänka mig att ha en frukosthubot. Men sen så skulle man ju bli sur om man blir utkonkurrerad av en hubot i hemmet, så gränsen är hårfin.