Det blir en andra säsong av Äkta människor

Leif Andrée i rollen som Roger  i Äkta människor.
Leif Andrée i rollen som Roger i Äkta människor.

Första säsongen av dramaserien Äkta människor hittade en stor och hängiven publik när den sändes under våren 2012. Diskussionerna var många och intensiva i såväl tidningar, som i sociala medier. Det gick till och med så långt att ordet ”hubot” fanns med när språkrådet presenterade sin lista över nya ord i det svenska språket. Nu har äntligen inspelningarna av den andra säsongen påbörjats.

Den första säsongen följde några människor vars liv förändrades dramatiskt av den nya generationen robotar - hubotarna. Många existentiella frågor uppstod om vad som händer i våra liv och relationer när robotar blivit så mänskliga att det knappt går att skilja dem från riktiga människor.

Serien blev även en internationell succé då Kudos Film & Television och Shine International köpte rättigheterna för att distribuera serien internationellt. Hittills har den första säsongen sålts till nästan 50 länder bland annat Frankrike, Tyskland, Latinamerika och Australien. Arte i Frankrike och Tyskland börjar visa serien i april 2013.

I säsong två har en tid gått sedan den första säsongen slutade. Det är fortsättningen på berättelsen om en värld i förändring. En värld där gränserna mellan människa och maskin både suddas ut och hårdnar. Ett viralt virus sprider sig som en pandemi och gör de smittade hubotarna okontrollerbara och farliga för sin omgivning. Allmänheten uppmanas att virustesta sina hubotenheter och att inte ladda ner program och uppdateringar från osäkra källor på nätet. Detta är ett hot som kommer att få ödesdigra konsekvenser för våra huvudkaraktärer.

Många av de tongivande karaktärerna och skådespelarna från den första säsongen återkommer men även en hel del nya ansikten kliver in i berättelsen.

Mimi (Lisette Pagler) har inrättat sig som en självklar medlem hemma hos familjen Engman men hon kämpar med sin identitet. Vad är hon? Hör hon hemma hos hubotarna eller hos människorna? Verkligheten tar sig in i familjen Engmans liv och Inger (Pia Halvorsen) involveras i ett komplicerat rättsfall som kan innebära att hubotar, i lagens mening, komma att få samma rättigheter människor.

Flash (Josephine Alhanko) eller Florentine som hon nu kallar sig, uppnår sitt mål och hittar ett hem och en man när hon träffar Douglas (Alexander Karim) som faller som en fura för hennes skönhet och svala charm. Douglas är son till den förmögne Claes Janerus (Lars-Erik Berenett), grundare och ägare till advokatbyrån där Inger arbetar.

Bea (Marie Robertson) bedriver en intensiv jakt på Davids förlorade kod – koden son kan frigöra alla hubotar. Hon är fast besluten att befria sina likar från mänsklighetens och algoritmernas bojor. Även Jonas (Måns Nathanaelson) är på jakt efter koden men i ett helt annat syfte. Handikappad och med ett demolerat ansikte drömmer han om att återskapa sig själv som klon – som fri och bildskön hubot. För att finansiera sitt projekt öppnar han ”Hubbattle Land”, en slags nöjespark där betalande människor får bedriva en våldsam jakt på hubotar. I brist på annat jobb tvingas Roger (Leif Andrée) ta anställning här, och tillsammans med Odi (Alexander Stocks) driva denna makabra verksamhet.

Det folkliga motståndet mot hubot-integrationen växer och blir starkare. Rogers son Kevin (Fredrik Silbersky) engagerar sig i Äkta människors ungdomsförbund, en militant men också politiskt mycket välorganiserad organisation med utplånandet av hubotarna överst på agendan.

Serien är skapad av författaren Lars Lundström och regissören Harald Hamrell som nu regisserar avsnitt 1-4 i säsong två. Lundström står återigen för manus, denna gång med Alex Haridi som medförfattare.

I övriga roller ser vi bland andra Johan Paulsen, Anki Larsson, Louise Peterhoff, Peter Viitanen, Happy Jankell, Nanna Blondell, Shebly Niavaraní, Kjell Wilhelmsen, Sten Elfström, Natalie Minnevik, Thomas W. Gabrielsson, André Sjöberg, Ellen Mattsson Jelinek med flera.

Serien är en samproduktion mellan SVT och Matador Film.

Tio nya avsnitt sänds i SVT1 och SVT Play med start söndagen den 1 december klockan 21.00