Vem är en äkta människa?

Mimi (Lisette Pagler), Niska (Eva Röse) och Leo (Andreas Wilson).
Mimi (Lisette Pagler), Niska (Eva Röse) och Leo (Andreas Wilson).

Vad händer i våra liv och relationer när robotar blivit så mänskliga att det knappt går att skilja dem från riktiga människor, när de till och med kan vara våra älskare och kanske också älska oss? I Äkta människor förändras några människors liv dramatiskt av den nya generationen robotar – hubotarna.

Den nya teknikprylen har gjort entré i världen. Hubotarna, robotar som är så snarlika en människa att det inte går att se skillnaden, används som tjänstefolk, arbetskraft, sällskap och sexpartners. För många ersätter de kontakten med vanliga människor. Men hubotarna skapar också konflikter, inom familjer, på arbetsplatser och vad gäller säkerheten i samhället. Finns det längre några arbeten som inte utförs bäst av en robot? Har de egna känslor? Kan en hubot skada en människa?

Leo och Niska är ledare De vilda, en grupp hubotar som släppts fria av sin ägare. Mot alla lagar är de programmerade att tänka och klara sig själva. De tvingas kämpa för sin frihet, men Leo och Niska är inte överens om medlen för kampen. Under en flykt försvinner Leos älskade, Mimi, och Leo lämnar gruppen för att leta efter henne. Samtidigt bestämmer sig familjen Engman för att skaffa en begagnad hubot, vilket får omskakande konsekvenser för familjen. Lagerförmannen Rogers tillvaro har börjat vittra sönder. Hans fru har lämnat honom för sin tränar-hubot och på jobbet har hans kollegor ersatts av hubotar. Roger är övertygad om att människan håller på att tappa kontrollen över hubotarna och går med i en motståndsrörelse. Bakom vardagens fasad håller en ny värld på att vakna.

I huvudrollerna ser vi bland andra Eva Röse Andreas Wilson, Leif Andrée och Lisette Pagler. Serien är skapad av Lars Lundström som skrivit Kristallen-belönade Tusenbröder. För regin svarar Harald Hamrell (Emmy-nominerade Ramona, Kristallen-belönade Om Stig Petrés hemlighet) och Levan Akin (Anno 1790, Katinkas Kalas).

I övriga roller ser vi bland andra Marie Robertson, Pia Halvorsen, Johan Paulsen, Johannaes Bah Kuhnke, Rennie Mirro, Özz Nujen, Jimmy Lundström, Sofia Bach, Ellen Mattson Jelinek, Sten Elfström, Josephine Alhanko, André Sjöberg, Anki Larsson, Peter Viitanen, Måns Nathanaelson och Camilla Larsson. Serien är en samproduktion mellan SVT och Matador Film. I samarbete med Danmarks Radio och YLE. Med stöd av Nordisk Film och TV Fond samt Nordvisionsfonden.

Första säsongen av serien sändes våren 2012.