Aldrig backa – ny dokumentärserie i tre delar av Åsa Blanck

Aldrig backa
Aldrig backa

Åsa Blanck senast aktuell med succéserien ”Det är inte så dumt att bli gammal” om numera ”kändis”-Dagny 104 år som bloggar - kommer nu med en ny dokumentärserie.

Hon följer tre unga kvinnor med olika bakgrund som varit längst ner på botten i svårt missbruk - men Sara, Bella och Javi lyckades börja ett nytt liv.

Åsa träffar tjejerna och deras bebisar i en mammagrupp för fd missbrukare via KRIS (Kriminellas revansch i samhället). Kofötter och knark i handväskan har bytts ut mot nappflaskor och blöjor. Men beroendet finns alltid där och riskerar att ta ifrån dem allt.

Sara 32 år, växte upp i en fin medelklassfamilj i Märsta.

”Partyprinsessan på Stureplan som blev heroinist på Plattan. Det är jag.”

Bella 25 år, började knarka när hon var 13 år, hennes bästa vän blev mördad, skjuten med sex skott. ”När jag blev häktad? Det var fan skönt.”

Javi 20 år, lämnades bort som liten, har flyttat mer än 60 gånger i sitt liv och tillbringade sin tonårstid på sluten ungdomsvårdsanstalt.

”Det var tur att jag fick barn. Jag hade nog inte funnits annars.”

Åsa har följt Sara, Bella och Javi och deras barn under nästan två års tid:

Att få förtroende att skildra deras liv, kamp och berättelser; jag har sällan skrattat så mycket och känt så mycket hopp, men det har också fått mig att för första gången tvivla på mitt yrkesval. Det är det svåraste jag gjort. Min fotograf sa vid ett tillfälle om vår process: "Det är som att frakta guld över en strid fors." Precis så. Här finns berättelser om mod, galghumor, sårbarhet och styrka. Och genom att berätta detta finns en möjlighet att minska stigmatiseringen kring missbruk och beroende. För övrigt älskar jag dem allihop.

Alla tre avsnitt kommer finnas i SVT Play och i samband med premiären av Aldrig backa kommer Åsa Blancks samtliga dokumentärer, flera gjorda i samarbete med Johan Palmgren, att finnas tillgängliga.

 

SVT1 tisdag 18 april kl 21.00: Aldrig backa – En ny chans 1:3

SVT1 tisdag 25 april kl 21.00: Aldrig backa 2:3

SVT 1 tisdag 2 maj kl 21.00: Aldrig backa 3:3

Alla tre avsnitt kommer finnas i SVT Play och i samband med premiären av Aldrig backa kommer Åsa Blancks samtliga dokumentärer finnas tillgängliga i SVT Play under 30 dgr.

Aldrig backa

Svensk dokumentärserie från 2017