Schyffert och Rheborg söker efter den perfekta bilden

Nästan alla har i dag en kamerautrustad telefon i fickan och varje dygn laddas över 300 miljoner bilder upp bara på Facebook. Det ger fog för uttrycket att alla är fotografer. Men hur många har någon större kunskap om fotografin som konstform eller dess historia?

Det som för båda startade som ett fritidsintresse, mest för att fördriva tiden i turnébussar och bakom scen, har ett par år senare utvecklats till en besatthet och blodigt allvar.

Henrik Schyffert tar mer än gärna sina bilder med en smartphone medan Johan Rheborg använder tysk precisionsoptik.

I programmet söker de efter kunskapen och inspirationen för att ta den perfekta bilden. På sin resa träffar de krigsfotografer, konstnärer, modefotografer, skolfotografer och porträttfotografer. Både Johan och Henrik ställs inför svåra prov när de kämpar för att förbättra sitt eget fotograferande.

Avsnitten är uppdelade i följande:

#1 Självporträttet
I avsnitt ett ger de varandra uppdraget att ta ett självporträtt som berättar om vem de egentligen är. I programmet medverkar fotograferna Emma Arvida Byström och Julia Peirone.

#2 Analog vs digital
I avsnitt två åker Johan studentflak och försöker ta en konstnärlig bild med sin smartphone. Henrik lär sig hantera en analog storformatskamera tillsammans med en hemlig expert.

#3 Familjeporträttet
Henrik praktiserar som skolfotograf och Johan fotograferar sin dotter på ett nytt sätt. Dessutom får du träffa Mike Bender som listat världens fånigaste familjebilder. Medverkande fotografer är Stefan Bladh och Thomas Attervall.

#4 Kändisbilden
Henrik försöker sätta sin egen prägel på omslagsbilden till en veckotidning. Johan ska försöka ta ett Hollywoodporträtt av Pernilla August tillsammans med fotografen Thron Ullberg. Och fotografen Leif Erik Nygårds berättar om mötet och sista bilden av Marilyn Monroe.

#5 Gatufotografiet
Johan åker till Barcelona för att fotografera intressanta karaktärer på stan och Henrik lär sig berätta en historia med bilder. Medverkande fotografer är Jens Olof Lasthein och Magnus Wennman.

#6 Den vackra bilden
I sista avsnittet skickas de ut för att fotografera skönhet, natur och intressant arkitektur. Kravet är att bilderna inte får innehålla människor. Medverkande är Gunnar Smoliansky och Mia Galde.

Bakom kulisserna

 

Alla är fotografer

I jakten på den perfekta bilden