Schyffert och Rheborg om genuskritiken

Henrik Schyffert och Johan Rheborg.
Henrik Schyffert och Johan Rheborg.

De möttes av kritik efter första säsongen av Alla är fotografer. Nu svarar Henrik Schyffert och Johan Rheborg – med ett helt program om genus. ”Det var en rätt stor lärdom som vi drog”, säger Rheborg.

Efter första säsongen riktades kritik mot att Henrik Schyffert och Johan Rheborg cementerar unkna könsroller i sina foton.

När Alla är fotografer är tillbaka i SVT den 4 mars svarar därför duon – genom att ägna hela premiäravsnittet åt just genus. Uppdraget går ut på att fota en kommersiell underklädesreklam som inte får vara sexistisk. Bland annat får Schyffert coachning av en av sina värsta kritiker i form av genusfotografen Tomas Gunnarsson.

– Man har förstått att det är svårare än vad man tror att fotografera, om man vill säga någonting med bilden. Vi har gjort ett helt program om genus eftersom vi saknade det verktyget. Vi fick kritik för det, relevant tycker vi. Så vi gjorde ett helt program om vår brist på genustänk när vi fotograferar. Det var en rätt stor lärdom som vi drog, säger Rheborg.

Första programmet blir då alltså svaret på den kritiken, kan man säga?
– Ja, det är väl det svar vi kan göra. Att vi tar till oss av den och ser på vilket sätt kan den förändra vårt sätt att fotografera. Den gör ju det, och det visade sig vara en ganska stor grej som vi saknade, säger Rheborg.

Är ni nöjda med resultatet?
– Jag tänker att det är kul, för det är intressant att titta på två som inte kan och håller på och klantar sig igenom det. Går på de där misstagen. Sen är det sant. Allt i programmet är sant och vi vill lära oss. Det tänker jag är bra, och det tycker jag vi fick fram. Jag är nöjd, säger Schyffert.

Vad kan vi förvänta oss av säsongen?
– Det här kommer bli en säsong där vi går lite djupare. Vi ska försöka ta det här på allvar. Så vi tvingar oss själva att göra svårare uppgifter och svårare saker, säger Schyffert.

Han drar paralleller mellan sin egen utveckling som fotograf sedan premiärsäsongen och musiken. 

– Man kan likna det jättemycket med när man köpte en synth när man var liten. Då var det så kul att man kunde få fram massa olika ljud i den där maskinen och man höll på jättemycket med det. Spelade in och lade på beats. Tills man insåg att man också måste skriva en låt. Det går inte med de här ljuden, de är inte intressanta, säger Schyffert och fortsätter:

– Så tänker jag att det är med fotografering också. Det är lätt att göra den första bilden, det ser lite fint ut som en söndagsbilaga eller Residence-tidning. De bilderna är ganska enkla. Men sedan när man verkligen ska säga någonting måste man börja från början igen och tänka, vad vill jag med det här. Så den här säsongen handlar mer om låtskriveriet än om synthljuden.

 

Alla är fotografer

I jakten på den perfekta bilden